arranger turer for familier som

har vært på flukt

Vil du bidra til at familier med fluktbakgrunn føler seg inkludert i sitt nye nærmiljø og får delta i fellesskapet som ligger i naturen? 

I prosjektet «Et naturlig møte» arrangerer Redd Barna årstidsbaserte turer i naturen for barn og unge med flyktningbakgrunn og familiene deres. Vi ønsker å inspirere til familieaktiviteter ute i naturen, og å gjøre familier som er nye i Norge bedre kjent med turområder og friluftstilbud i nærområdet. 

Aktiviteten finnes disse stedene

Barn og familier som flykter til Norge er i en sårbar og krevende livssituasjon. De har ofte med seg tøffe opplevelser fra hjemlandet og fra flukten, og må bygge opp livet på nytt i Norge. For disse familiene kan naturområder og friluftsliv være en god inkluderingsarena. Det gir muligheter til å bli kjent med nye mennesker, og kan gi både språktrening, bedre kjennskap til nærmiljøet og nyttige erfaringer med friluftslivstradisjoner i Norge. Naturopplevelser gjør oss dessuten godt, både for fysisk og psykisk helse.  

Familier som er nye i Norge deltar i mindre grad i friluftsliv enn andre, blant annet fordi det for mange oppleves som vanskelig å være med. Dette kan du være med å endre! 

Din hovedoppgave som frivillig er å arrangere turer i skog og mark sammen med en gruppe med frivillige og familier som er nye i Norge. Turene skal bidra til at familier som er nye i Norge får kjennskap til turområder i nærmiljøet og erfaring med ulike friluftsaktiviteter. Vi kan for eksempel dra på skitur, lage snølykter og tilberede pinnebrød over bål i vintertiden, mens vi om høsten kan sanke sopp og lage soppgryte på primus. På flere av turene har vi med oss representanter fra friluftsorganisasjoner som fungerer som våre «tureksperter» og legger til rette for konkrete aktiviteter. Det er ikke nødvendig med friluftserfaring for å bli frivillig – det holder med en interesse for å være ute i naturen. 

Det er behov for frivillige som har lyst til å bidra med planlegging og gjennomføring av turene. Du blir en del av et team med engasjerte frivillige. Frivilliggruppen utarbeider en årsplan og fordeler oppgaver seg imellom. Dine oppgaver kan inkludere å lage invitasjoner, handle mat og utstyr, forberede leker og aktiviteter for barna, samarbeide med andre friluftsorganisasjoner, eller påta deg andre nødvendige oppgaver. Om ønskelig kan du også ta på deg styreverv. 

Som frivillig i Redd Barna blir du del av et inkluderende fellesskap med andre frivillige som engasjerer seg for barn og barns rettigheter.​ Du får opplæring og tett oppfølging av en ansatt i Redd Barna, samt tilbud om faglig påfyll og kurs der reise og opphold dekkes. Etter endt innsats får du en skriftlig attest.

Å være frivillig innebærer også å være en del av et sosialt fellesskap. Du vil bli kjent med mennesker du ellers ikke ville blitt kjent med, både de andre frivillige og familiene. Du får dele opplevelser i naturen sammen med mennesker i ulike aldre og med ulik bakgrunn, får innsikt i ulike kulturer og bidrar til et mer inkluderende samfunn. 

Som frivillig forventes det at du deltar på minst én tur for hver årstid, altså 4 turer i året. Turene legges ofte til helgene og varer cirka 5 timer.  

Gode grunner til å bli frivillig

«Jeg er frivillig fordi jeg ønsker å bruke litt av fritiden til min på andre enn meg selv. Arbeidet her er utrolig verdifullt og viktig»

— Magnus – frivillig i Redd Barna Trondheim Besøksgruppe

«Det å være frivillig gir meg en følelse av at jeg gjør en forskjell for barna jeg møter. Det gir meg mye å få god kontakt med barna gjennom aktivitetene vi tilrettelegger for og med dem»

— Faith – frivillig i Redd Barna Trondheim Mottaksgruppe

«Noe av det beste med å være frivillig er å utvide nettverket. Møte mennesker på tvers av nasjonalitet, kultur, alder og språk»

— Håvard – frivillig i Vikhammer mottaksgruppe

Steg for å bli frivillig i Redd Barna

Steg 1

Registrering

Steg 2

Samtale med rådgiver

Steg 3

Kurs og opplæring

Steg 4

Oppstart i aktivitet