Barn og familier som flykter til Norge er i en sårbar og krevende livssituasjon. De har ofte med seg tøffe opplevelser fra hjemlandet og fra flukten, og må etter ankomst i Norge lære å kjenne en ny kultur, et nytt språk og bygge opp nye sosiale relasjoner.
Når man er ny i et land er det godt å slippe å finne ut av alt på egen hånd. Som frivillig i en aktivitetsgruppe for familier på flukt kan du gjøre overgangen til det norske samfunnet litt lettere.
Din hovedoppgave som frivillig er å introdusere familier for aktivitetstilbud i nærmiljøet og skape hyggelige opplevelser i trygge omgivelser. Sammen med aktivitetsgruppen inviterer du familier til ulike arrangementer og utflukter, som for eksempel turer i skogen, grilling og lek i parken, besøk på lekeland, prøvetimer/workshops i dans, karate eller andre fritidsaktiviteter, samt hobbyverksteder.
Du blir en del av et team med engasjerte frivillige og bidrar både i planlegging og gjennomføring av aktiviteter. Gruppen utarbeider en årsplan og fordeler oppgaver seg imellom. Dine oppgaver kan inkludere å lage invitasjoner, handle mat og utstyr, forberede leker og aktiviteter for barna, samarbeide med andre organisasjoner, eller påta deg andre nødvendige oppgaver. Om ønskelig kan du også ta på deg styreverv.
Som frivillig i Redd Barna blir du del av et inkluderende fellesskap med andre frivillige som engasjerer seg for barn og barns rettigheter. Du får opplæring og tett oppfølging av en ansatt i Redd Barna, samt tilbud om faglig påfyll og kurs der reise og opphold dekkes. Etter endt innsats får du en skriftlig attest.
Å være frivillig er også en sosial opplevelse, hvor du blir kjent med nye mennesker, både frivillige og familiene som deltar. Gjennom aktiviteter som gårdsbesøk, kulturarrangementer og lekeland får du innsikt i ulike kulturer og bidrar til et mer inkluderende samfunn.
Det varierer fra gruppe til gruppe, men du deltar gjerne på aktiviteter 1-2 ganger i måneden, og alltid sammen med andre frivillige. I tillegg må du også beregne tid til å delta på noen planleggingsmøter i løpet av året.
Det er de frivillige som selv planlegger og organiserer aktivitetene, og som frivillig må man belage seg på å av og til ta på seg et ekstra ansvar for planleggingen, enten alene eller sammen med andre frivillige.