Barns erfaringer fra krisesenter – Barnerettighetsfrokost

Når: torsdag 13.februar 2025 – kl. 09.00 – 10.30
Hvor: Redd Barna-huset i Oslo & live-stream

Et barn står gjemt bak en gardin slik at man ser konturene av personen.

Redd Barna inviterer deg torsdag 13.februar til barnerettighetsfrokost og politisk debatt om barn på krisesenter.

Dato: torsdag 13.februar 2025
Tid: 09.00 – 10.30 (dørene åpner 08.30 og vi serverer frokost)
Sted: Redd Barna-huset, Bøkkerveien 2A, Oslo (veibeskrivelse).
Tilrettelegging: Redd Barna-huset er tilrettelagt, mer info her.
Se også spørsmål i påmeldingsskjema om tilrettelegging.
Arrangementet vil live-streames.

Arrangementet er gratis, men krever påmelding. Du huker av for om du skal delta på Redd Barna-huset eller se live-sendingen. Meld deg på her.

Her er Facebook-eventen for arrrangementet.

Hvert år bort det rundt 1500 barn på krisesenter i Norge. Barn som kommer til et krisesenter, har reist hjemmefra sammen med en forelder på grunn av vold eller trusler om vold i nære relasjoner. I 2024 har mange krisesenter meldt om større pågang enn tidligere, i tillegg viser tall fra SSB at flere blir boende lengre på krisesentrene.

Parallelt med at Barne- og familiedepartementet jobber med en ny krisesenterlov, har Redd Barna utarbeidet en rapport om hvordan det er for barn å bo på krisesenter med familien sin. Rapporten er basert på samtaler med 30 barn som har bodd på krisesenter. Barna forteller om hvordan de opplevde dramatikken da de først dro til krisesenteret, og om hvordan de fant seg til rette i en ny og uvant hverdag. Barna forteller om en hverdag preget av hemmelighold og isolasjon, men også om følelsen av å være trygg. 

Det er store forskjeller i krisesentertilbudet i kommuner, og tilbudet barna mottar er dermed svært varierende. Flere steder trengs det mer ressurser og barna selv ønsker seg flere ansatte og bedre tilrettelegging for barn og unge. Krisesentertilbudet i Norge har fått kritikk fra både FNs komité for kvinnediskrimineringskonvensjonen (CEDAW), Europarådet og Riksrevisjonen. Avstand til sentrene, lav bemanning og manglende tilstedeværelse på natten, er noen av utfordringene som har blitt påpekt.

På seminaret vil du høre mer fra rapporten, i tillegg til innlegg fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) og Krisesentersekretariatet. Sist, men ikke minst så vil vi spørre politikerne hva de vil gjøre for å sikre god ivaretakelse av barn på krisesenter.

PROGRAM

  • Åpning av seminaret ved Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barnas Norgesprogram
  • Presentasjon av Redd Barnas rapport Barn med erfaring fra krisenter forteller ved Ane Lindholt, rådgiver barns beskyttelse, Redd Barna
  • Innlegg ved Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM)
  • Innlegg ved Ane Fossum, daglig leder ved Krisesentersekretariatet
  • Politisk debatt om ivaretakelse av barn på krisesenter. Debatten ledes av Ane Lindholt, rådgiver barns beskyttelse, Redd Barna.
  • Programmet vil oppdateres fortløpende.

Har du spørsmål om arrangementet eller rapporten? Ta kontakt med Ingvild Eidshaug, rådgiver i Redd Barna, på epost: [email protected]

//
Fotokreditering illustrasjonsbilde: Rebecca Jafari

Rapporten er finansiert av Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir) som del av et flerårig prosjekt som også omfatter Redd Barnas frivillige arbeid med barn på krisesenter.