Fortellinger om familiefattigdom

Redd Barna og Norsk barnebokinstitutt inviterte 5.desember 2023 til en kveld med fortellinger om familiefattigdom.

Rødt banner med bilde av forfatterne i arrangementet

Redd Barna og Norsk barnebokinstitutt inviterte 5.desember til en kveld med fortellinger om familiefattigdom. Du får hørte fra forfattere som alle på hver sin måte setter ord på hvordan fattigdom ser ut for barna, enten de skriver for voksne eller for barn.

Vi leser i mediene om dyrtid og økende strømpriser, om familier som gruer seg til jul og om lange køer for å få utlevert gratis mat. Familiefattigdom er et økende samfunnsproblem. 110 000 barn i Norge vokser opp i en fattig familie, noe som er to til tre elever i hvert klasserom. Hvordan er det å være barn i en familie med lite penger?

Barn som vokser opp i fattigdom forteller om skam, uro og bekymring. De forteller at de krøller sammen bursdagsinvitasjonen, og slutter på fotballen når kontingenten kommer. Hvordan gjenspeiles denne virkeligheten i litteraturen? Kan litteraturen ha en rolle i fattigdomsbekjempelse? I så fall, hvordan?

Du hørte fra forfatterne Zeshan Shakar, Anna-Sabina Soggiu, Ingeborg Arvola og Bjørn Ingvaldsen. De samtalte om fortellinger om fattigdom, og diskuterte hvilken rolle litteraturen kan ha for å beskrive denne virkeligheten og hvorfor det er viktig å kjenne seg igjen i litteraturen. Både for voksne og for barn og unge. Samtalene ble ledet av forfatter Priya Bains, og forfatter og leder for Bærekraftsbiblioteket ved Norsk Barnebokinstitutt Ayse Koca.

PROGRAM:

  • Velkommen ved Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna
  • Familiefattigdom i Norge – status og hva sier barna. Ved Stina Eiet Hamberg, seniorrådgiver barns levekår, Redd Barna
  • Samtale om familiefattigdom i litteraturen, med forfatterne Anna-Sabina Sogiu og Zeshan Shakar. Ledes av forfatter Priya Bains
  • Innledning ved Nisrin Maktabi-Barkouki, direktør for Norsk barnebokinstitutt
  • Samtale om familiefattigdom i barne- og ungdomslitteraturen, med forfattenre Bjørn Ingvaldsen og Ingeborg Arvola. Ledes av Ayse Koca, forfatter og leder for Bærekraftsbiblioteket ved Norsk Barnebokinstitutt
  • Redd Barnas frivillige holder innlegg

FORFATTERNE:

Ingeborg Arvola (1974) har skrevet en rekke bøker for både barn og voksne. I 2019 mottok hun Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur for ungdomsboken Buffy By er talentfull og Brageprisen (2022) i kategorien skjønnlitteratur for voksne med boken Kniven i ilden. For sistnevnte ble hun også nominert til både Nordisk råds litteraturpris, Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris.

Bjørn Ingvaldsen(1962) har skrevet over seksti bøker for barn og unge, og vært nominert til en rekke priser, blant annet Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, Bokslukerprisen og Arks barnebokpris for Far din, og Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur, Uprisen og Bokslukerprisen for Lydighetsprøven. I 2019 mottok han Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur for Apollo.

Zeshan Shakar (1982) er oppvokst på Stovner. Han er utdannet statsviter, og har også studert økonomi på BI. Shakar har arbeidet i ulike departementer, direktorat og nå på Oslo rådhus. For sin første roman, Tante Ulrikkes vei (2017), ble han tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris. Boken solgte i over 160.000 eksemplarer. I 2020 kom hans andre roman, Gul bok. Shakar mottok i 2020 Oslo by kunstnerpris og Neshornprisen. I 2022 ble han nominert til LOs litteraturpris for arbeiderlitteratur. Hans tredje roman er De kaller meg ulven (2022).

Anna-Sabina Soggiu (1980) er sosionom, universitetslektor og samfunnsdebattant. Hun har arbeidet i sosiale tjenester både i institusjon og bydel gjennom 20 år, og gjør en phd om tjenester til ungdom med rus- og psykiske helseutfordringer. Vi fattigfolk er hennes første bok. I boka har hun skrevet om sin egen oppvekst i en kommunal bolig. En historie om å skamme seg, bli oppfatta som et problem, men også om å stå sammen og fortelle – i håp om å skape forandring.

Priya Bains (1995) er utdannet fra Skrivekunstakademiet i Hordaland og Forfatterskolen i København. Hun debuterte i 2021 med diktsamlingene Med restene av mine hender, som hun ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris for.

//

Redd Barna jobber for å innfri rettighetene til alle barn. I 2023 har Redd Barna en nasjonal kampanje der vi sette familiefattigdom på dagsorden, både ved å kreve økt barnetrygd og ved å stille lokalpolitikere til ansvar gjennom å arrangere folkemøter om familiefattigdom.

Norsk Barnebokinstitutt har ansvar for Bærekraftsbiblioteket, et litteraturopplegg som inviterer barn og unge i alderen 6-15 år til gode og varierte leseopplevelser og en konstruktiv forståelse av FNs bærekraftsmål. Opplegget er laget for å fremme leselyst hos barn og unge, samtidig som det skal engasjere dem i verdens fremtidsplan, i fritiden og på skolen.

//

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt! Send epost til Ane Aamodt, Redd Barna, på [email protected] eller Birgitte Eek, Norsk Barnebokinsitutt, på [email protected]

Fotokreditering:

Foto Ingeborg Arvola: Anna Julia Granberg © Blunderbuss

Foto Zeshan Shakar: Erika Hebbert

Foto Bjørn Ingvaldsen: Ingeborg Dirdal

Foto Priya Bains: Baard Henriksen