Fortellinger om oppvekst i Oslo – Utenforskap og fellesskap

Når: torsdag 5.desember 2024 – kl. 18.00 – 20.00
Hvor: Redd Barna-huset & live-stream

Rødt banner med bilde av Ingvild H.Rishøi, Oliver Lovrenski, Zeshan Shakar, Don Martin og Nikolai Torgersen.

Hvordan er det for barn og ungdom å vokse opp i en hverdag med rus, uro, utenforskap og fattigdom? Redd Barna har samlet noen av Norges viktigste stemmer. Møt Ingvild H. Rishøi, Nikolai Torgersen, Oliver Lovrenski, Zeshan Shakar og Don Martin som kommer for å prate om bøkene sine og om oppvekst, fellesskap og utenforskap i Oslo.

Mer enn 10% av barn i Norge lever i en fattig familie. Tallet for Oslo er 15,2 %. Redd Barna har møtt mange barn og unge som vokser opp i fattigdom og utenforskap. Barna forteller om skam, uro og bekymring, og at de mangler troen på framtiden.

Denne kvelden får du høre flere fortellinger om oppvekst i Oslo, om utenforskap og fellesskap. Og du får høre om hvilken rolle litteratur kan ha i å bekjempe utenforskap blant barn og unge i Norge.

Arrangementet er en del av Redd Barnas arbeid for å forhindre familiefattigdom og utenforskap blant barn og unge i Norge.

PROGRAM:

  • Velkommen
    Marianne Borgen, styreleder i Redd Barna og tidligere ordfører i Oslo
  • En samtale om Stargate
    Samtale med Ingvild H. Rishøi
    Samtalen ledes av forfatter og journalist Maria Lavik
  • Om å vokse opp i Oslo
    Samtale med Oliver Lovrenski og Nikolai Torgersen
    Samtalen ledes av litteraturviter og stortingsrepresentant Sofie Marhaug
  • Oslo – en by for alle?
    Innlegg ved Julianne Ferskaug, byråd for sosiale tjeneste i Oslo
  • Kan du høre byen puste ut
    Samtale med Zeshan Shakar og Don Martin
    Samtalen ledes av aktivist, samfunnsdebattant og skribent Nina Bahar

DISSE MØTER DU:

Ingvild H. Rishøi (1978) er en norsk forfatter som har skrevet både romaner, novellesamlinger og barnebøker. Rishøi er utdannet journalist. Hennes første novellesamling heter La stå og ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker høsten 2007. I 2014 vant hun Brageprisen for novellesamlingen Vinternoveller. Hennes første roman Stargate. En julefortelling utkom i 2021. Den er oversatt til mer enn 20 språk og blir kinofilm i 2025.

Oliver Lovrenski (2003) er en kroatisk og norsk forfatter som debuterte som 19-åring med romanen Da vi var yngre høsten 2023. Han er født og oppvokst i Oslo, og debutromanen er en oppvekstfortelling fra Oslos gater. Den gikk til topps på salgslistene og ble nominert til Brageprisen 2023 i kategorien skjønnlitteratur. Lovrenski fikk Bokhandlerprisen som tidenes yngste mottaker for sin debutroman.

Nikolai Torgersen (1990) er en norsk kunstner som er født og oppvokst i Oslo. Han har utdannelsen sin fra Einar Granum Kunstfagskole. Torgersens kunstnerskap består av blant annet tegninger, maleri, skulptur og tekst. Som 22-åring debuterte Torgersen på Høstutstillingen i 2012. Verkene hans er innkjøpt av institusjoner, og i offentlige og private samlinger. I 2021 vant Torgersen Subjektprisen for Årets kunstner.

Zeshan Shakar (1982) er oppvokst på Stovner. For sin første roman, Tante Ulrikkes vei (2017), ble han tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris. Boken solgte i over 160.000 eksemplarer. I 2020 kom hans andre roman, Gul bok. Shakar mottok i 2020 Oslo by kunstnerpris og Neshornprisen. I 2022 ble han nominert til LOs litteraturpris for arbeiderlitteratur. Hans tredje roman er De kaller meg ulven (2022). I 2024 gav han ut boka Kan du høre byen puste ut sammen med Don Martin.   

Martin «Don Martin» Ahzami Raknerud (1978) er en norsk rapper og tekstforfatter. Don Martin har gitt ut flere album sammen med Tommy Tee, blant annet vinnende albumet En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt. Han har skrevet flere forestillinger, blant annet sammen med forfatter Zeshan Shakar, som Martin også spiller i. For forestillingen Blokk til blokk vant Don Martin sammen med Fela og Castro Oslo bys kunstnerpris. I 2024 gav han ut boka Kan du høre byen puste ut sammen med Zeshan Shakar.  

Maria Lavik (1984) er forfattar og journalist. Hu har skrevet boka Vi, dei fattige: Åtte forteljingar om barnefattigdom om familier hun har møtt som alle lever under fattigdomsgrensen.

Sofie Marhaug (1990) er en litteraturviter og stortingsrepresentant for Rødt.

Nina Bahar (1987) er skribent, aktivist og samfunnsdebattant. Hun har utgitt undervisningsmateriell om rasisme og diskriminering, særlig rettet mot barnehagebarn og skoleelever.

//

Har du spørsmål om arrangementet? Ta kontakt med Marianne Skogen, kampanjerådgiver i Redd Barna på epost: [email protected]

Fotokreditering:
Ingvild H. Rishøi foto: Mathias Fossum
Oliver Lovrenski foto: Jarli & Jordan
Zeshan Shakar foto: Erika Hebbert
Don Martin foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles
Nikolai Torgersen foto: NT Studio