Skuffende endringer i revidert nasjonalbudsjett

En gutt står barbent foran en liten sump, og ser til siden
Regjeringen kutter bevilgninger til klimafinansiering i revidert nasjonalbudsjett 2024. Svært skuffende, mener Redd Barna.

Det er positivt at støtten øker til Gaza og Ukraina i revidert nasjonalbudsjett 2024. Likevel er Redd Barna skuffet over at regjeringen ikke når én-prosentmålet for bistanden.

I dag ble det reviderte nasjonalbudsjettet 2024 lagt frem. Regjeringen øker bistanden til krigsherjede områder som Gaza og Ukraina ved å kutte finansieringen til andre områder som er viktige for barn, som blant annet helse og utdanning.

Redd Barna er også overrasket over at klimafinansieringen kuttes av regjeringen. I tillegg fortsetter Norge å være en svært stor mottaker av norsk bistand og i dette budsjettet øker man flyktningutgifter i Norge med 1,1 milliard.  

Glemte kriser blir nedprioritert 

Det er bra at pågående konflikter som Gaza og Ukraina prioriteres. Redd Barna mener likevel at vi ikke kan neglisjere andre store kriser. Vi opplever at regjeringen setter ulike humanitære kriser og sårbare grupper opp mot hverandre. 

Afghanistan har en befolkning på 44,5 millioner der 23,7 millioner av disse har humanitære behov, ifølge FN.

Bare denne uken mistet 40 000 barn hjemmene sine i en flom. Behovene for mat, helse og utdanning er enorme. Da er det skuffende å se at regjeringen kutter 50 millioner i det reviderte budsjettet.

I Sudan melder FN om at 24,8 millioner har behov for humanitærhjelp. Konflikten rammer 14 millioner barn og en sultkrise er på trappene. Samtidig kutter regjeringen 80 millioner til Afrika.  

Overraskende kutt i klimafinansiering

Med kraftig flom i Brasil, Afghanistan og Kenya samt hetebølger i Bangladesh og i store deler av Asia er det hårreisende at regjeringen kutter bevilgninger til klimafinansiering på mer enn én halv milliard kroner, og at dette rammer klimatilpasning spesielt.

Titusenvis av barn har mistet sine hjem og tilgang til skole, og slike hendelser vil bare øke i antall og intensitet i årene som kommer. Regjeringens satsning på klima kan bare gå én vei, og det er betraktelig oppover.

Laveste budsjett for global helse på mange år

Bevilgningene til global helse kuttes ytterligere med 125 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett. Etter kutt flere år på rad, og utsettelser av avtaleforpliktede betalinger til vaksinealliansen GAVI, står vi i realiteten igjen med et av de laveste budsjettene for global helse på mange år.

Til tross for at mødre- og barnehelse er et tydelig mål for regjeringen, og at regjeringen selv sier at Den globale finansieringsmekanismen for nettopp dette oppfyller Norges mål, foreslår regjeringen likevel at støtten kuttes dramatisk. 

Utdanning fortsatt nedprioritert

Utdanningsposten på statsbudsjettet fortsetter å bli strupet og nå er den kuttet med en milliard siden denne regjeringen tiltrådte.

Samtidig som det pågår en læringskrise der ni av ti 10-åringer i Afrika sør for Sahara ikke kan lese og forstå en enkel tekst. Per i dag har 224 millioner barn i kriser behov for kvalitetsutdanning, 72 millioner av disse barna mangler helt tilgang til skole.

Redd Barna mener det er rart at regjeringen sier de vil prioritere ulikhet og samtidig gjennomfører et massivt kutt til utdanning, som vi jo vet fra norsk historie sikrer like muligheter for alle barn.  

Når vi målet om en prosent?

Totalt er norsk bistand på 0,98 % av Brutto Nasjonalinntekt (BNI) og vi ser derfor ikke ut til å nå det som står i regjeringens plattform om at vi skal bruke en krone av hver hundrelapp vi tjener på internasjonal solidaritet.

Det mener Redd Barna er skuffende. Særlig i en tid hvor Norge tjener mer penger enn noen gang.

Nå setter Redd Barna sin lit til at SV klarer å forhandle inn den milliarden som mangler for at Norge når målet om en prosent til bistand gjennom forhandlinger i Stortinget.