Slik skriver du et testament
Det er ikke vanskelig å skrive et testament. Men for å unngå at det blir strid om testamentet, er det strenge krav til hva som skal med og hvordan det skal utformes. Hvis ikke disse kravene oppfylles, er ikke testamentet ditt gyldig.
Slik lager du et testament hvis du er enslig og ikke har livsarvinger:
- Testamentet må være skriftlig. Det kan skrives for hånd eller maskinskrives (i så fall printer du det ut), og du og vitner underskriver fysisk på arket.
- Skriv gjerne TESTAMENT øverst. Det må være tydelig at dette er et testament. Det må også gå klart fram hvem du er, gjerne med fødselsnummer og adresse i tillegg til navnet ditt.
- I testamentet kan du fordele eiendelene dine etter at du er død til konkrete personer eller organisasjoner. Vær nøye med navn og fødselsdato på personer, og tydelig navn på eventuelle organisasjoner.
- Du må ha to vitner, som i testamentet bevitner at du er ved dine fulle fem, forstår hva du gjør og oppretter testamentet av fri vilje. De skal også bevitne at det er du som har skrevet under på testamentet.
- Det er krav til vitnene. De skal være over 18 år, de skal være ved sine fulle fem, og hverken de eller noen i deres familie kan få noe i testamentet.
- Testamentet bør dateres (hvis du oppretter flere testamenter vil det nyeste være det som er gyldig).
- For å sikre at testamentet ikke blir borte, bør du kontakte tingretten der du bor og be dem om å deponere det. Da blir det tatt vare på til den dagen du går bort.
Slik lager du et testament hvis du har livsarvinger (barn), ektefelle eller samboer med felles barn:
I prinsippet følger du de sammen reglene som over, men det er ett viktig punkt som du må ta hensyn til: Dine barn, din ektefelle eller din samboer som du har felles barn med, har alle krav på arv etter deg. Dette kalles minste/pliktdelsarv. Du står med andre ord ikke fritt til å testamentere alt slik du måtte ønske når du har familie.
I de svært små boene der arven etter deg er mindre enn 4 G, (for tiden ca. NOK 250 000,) så arver din ektefelle eller samboer som du har felles barn med alt. Da trenger du ikke å skrive testament. For litt større boer vil imidlertid en del av arven (cirka 1/12-del) etter deg være unntatt minstearven /pliktdelsarven. Denne delen av arven kan du velge å gi til andre personer eller organisasjoner. Det er også et «tak» på hvor mye pliktarven utgjør, så jo mer det er i boet etter deg, desto mer kan du testamentere ut av familien hvis du ønsker det.