Ta praten om arv i god tid

– Arv er et skjørt tema som setter i gang mange følelser. Ta praten tidlig, mens du fremdeles er i god form, er rådet fra advokat Linn Drejer-Dølvik.

Linn Drejer-Dølvik er Redd Barnas advokat på arv og testament, og partner i advokatfirmaet Ro Sommernes. Hun oppfordrer alle til først å tenke gjennom hva de egentlig ønsker skal skje med penger og eiendommer når de går bort. Kanskje ønsker de at deler av arven skal gå til for eksempel Redd Barna. Så er det viktig å ta en samtale med sine nærmeste. Dette er en måte å unngå misforståelser og triste utfall på.  

– Det er jo ikke så lett å ta initiativ til en slik samtale, for det minner oss på at vi alle skal dø en gang. Det som imidlertid er lurt, er å ta dette opp i god tid, før det begynner å haste. Plutselig kan du få en diagnose og bli syk. Det kan komme bardus på, og da kan snakk om fordeling av arv føles veldig «feil». Det kan også bli følelsesmessig veldig vanskelig, sier Drejer-Dølvik. Hun understreker at ethvert testament og ethvert arveoppgjør er forskjellig, med forskjellige arvinger involvert.  

Linn Drejer-Dølvik
Advokat Linn Drejer-Dølvik er ekspert på arv og testament.

– Når et testament er skrevet, er det lurt å ta det fram iblant, for eksempel annethvert år, og sjekke om du fremdeles ønsker det som står der. Har du fremdeles den eiendommen, den bilen, den hytta? Har noe skjedd i livet ditt som forandrer noe i testamentet? Vil du gi pengene dine til en organisasjon du har tillit til, heller enn til nevøen som du ikke har sett snurten av på mange år? Du kan, så lenge du har evne til å forstå og formilde hva du ønsker, når som helst endre testamentet ditt eller skrive et nytt, understreker Drejer-Dølvik.

Det er veldig viktig å deponere testamentet på et trygt sted, helst hos Tingretten.

– Det er kjedelig hvis alle vet at det er skrevet testament, men ingen finner originalen. Testamentet må være tilgjengelig. Hvis et testament har forsvunnet og det ikke er mulig å finne det, kan midlene fra boet gå helt andre veier enn det den avdøde ønsket. Det synes jeg i så fall er et trist utfall. Men finnes ikke testamentet, er det ikke noe å gjøre med det, sier Linn Drejer-Dølvik.