Et interaktivt undervisningsmateriell som tar opp barns rettigheter gjennom ulike temarom: fattig/rik, fred, flyktninger, klimaendringer og diskriminering (kommer i februar 2020). Det interaktive materiellet består av filmer, billedserier og oppgavespill som elevene jobber seg gjennom. Undervisningsmateriellet oppfyller kompetansemål i KRLE, samfunnsfag og naturfag.
Besøk Det magiske klasserommet >
For 5.-10. trinn.
Lærerveiledning til et digitalt undervisningsmateriell om barns rettigheter og om å være barn på flukt. Kan lastes ned digitalt, eller bestilles gratis til din skole.
Lærerveiledning til et digitalt undervisningsmateriell om barns rettigheter i krig og konflikt. Kan lastes ned digitalt, eller bestilles gratis til din skole.
Lærerveiledning til et digitalt undervisningsmateriell om barns rettigheter og klimaendringer. Kan lastes ned digitalt, eller bestilles gratis til din skole.
Et livlig, digitalt undervisningsmateriell om barns rettigheter. Det digitale materiellet består av filmer, billedserier og musikkvideo.
Besøk Rettighetsslottet >
For barnehager og 1.-4. trinn.
Lærerveiledning til det digitale undervisningsmateriellet Rettighetsslottet. Kan lastes ned digitalt.
A1 plakat med en flott illustrasjon av Rettighetsslottet og utvalgte rettigheter. Plakaten kan lastes ned digitalt eller bestilles gratis til din skole.
To tegneseriehefter om barns rettigheter med elevoppgaver. Kan lastes ned digitalt.
Et sanghefte med sanger om barns rettigheter. Kan lastes ned digitalt. Sangene er tilgjengelig på Youtube og Spotify.
Undervisningsmateriellet kan brukes for å involvere elever i samtaler om deres nett- og mobilbruk. Målet er å bevisstgjøre elevgruppen på ansvarlig, positiv og trygg nettbruk og på den måten bidra til å bedre læringsmiljøet i klassen.
Undervisningsmateriellet kan brukes til å forebygge mobbing og seksuell trakassering, i tillegg til å kunne oppfylle kunnskapsmål i norsk, samfunnsfag og for å skjerpe elevenes digitale dømmekraft.
Besøk Nettvett-sidene våre >
For 1.-4. trinn.
Metodehefte til lærere med aktiviteter for å snakke med barn om deres digitale hverdag.
For 5.-7. trinn.
Metodehefte til lærere med aktiviteter for å snakke med barn om ansvar, grenser og respekt og deres sosiale liv på nettet.
For 8.-13. trinn.
Metodehefte til lærere om ungdom, sex og Internett.
Heftet skal revideres og finnes i mellomtiden kun som nedlastbar fil.
For 1.-7. trinn.
A4 plakat med nettvettregler.
Diskusjonskort til foreldremøtet for å styrke trivsel, vennskap og inkludering, og forebygge mobbing, mellom elever på nett og i klassen. Kun ett eksemplar per skole.
Håndbok om hvordan samtale med barn og unge om kroppspress, nakenbilder og pornografi på nettet.
Sammendragsrapport om ungdommers perspektiv på deling av nakenbilder
A4 plakat med 5 råd fra ungdom til andre ungdom om å forebygge uønsket deling av nakenbilder.
Undervisningsmateriellet kan brukes av lærere for å legge til rette for økt elevmedvirkning og inkludering i skolen, bygge gode klassemiljøer og forebygge mobbing. Elevmedvirkning bidrar til økt motivasjon, trivsel og læringsutbytte. Aktivitetene legger opp til at elevene selv deltar for å skape et trygt læringsmiljø.
Besøk Ingen utenfor-sidene våre >
Bestill materiellet
For 1.-7. trinn
Metodehefte for lærere med aktiviteter for å jobbe for et godt og inkluderende klassemiljø.
Elevers stemmer om trivsel og mobbing.
Rapport fra klasserommet: Elevers erfaringer med skolemiljøet og deres anbefalinger til skolen og foreldre om hva som må skal til for å skape trivsel og forebygge mobbing i skolen.
For 1.-13. trinn.
Informasjonshefte til lærere om barns rett til elevmedvirkning.
Plakat med glødetermometer for å få raske tilbakemeldinger fra elever. En plakat per klasse.
Last ned følgebrevet for å se tips om hva du kan bruke plakaten til.
For barnehage til 7. trinn.
Liten folder med 5 foreldretips om hva foreldre kan gjøre for å bidra til et mer inkluderende miljø i barnehage og skole.
Finnes på bokmål, nynorsk, urdu, polsk, somali, arabisk, samisk og engelsk.
Alle som møter barn i sitt arbeid har både en unik mulighet og en forpliktelse til å bidra til å forebygge vold og seksuelle overgrep. Å gi barn kunnskap og informasjon bidrar til både forebygging og avdekking.
Besøk #jegerher siden for fakta, filmer og verktøy om vold og seksuelle overgrep >
Veiledningshefte med forslag til undervisningsopplegg knyttet til «Kroppen min eier jeg», fire tegnefilmer om kropp, grenser og overgrep laget i samarbeid med NRK Super. Veiledningsmateriellet kan lastes ned på bokmål, engelsk og nordsamisk.
Samtaleverktøy for elever på 5.-7. trinn på barneskolen som handler om seksuelle overgrep mot barn. Undervisningen varer i to klassetimer, med en kombinasjon av to korte filmer og forslag til diskusjonsspørsmål. Begge filmene finnes nå også på tegnspråk. Samtaleverktøyet kan bestilles eller lastes ned på bokmål.
Veiledningshefte med forslag til undervisningsopplegg knyttet til «Voksne skal aldri slå», en tegnefilm om å bli utsatt for fysisk vold fra en voksen laget i samarbeid med NRK Super. Veiledningsmateriellet kan lastes ned på bokmål og nordsamisk.
Veiledningshefte med forslag til undervisningsopplegg knyttet til «Mot», en dramaserie om å bli utsatt for fysisk vold laget av NRK Super. Veiledningsmateriellet kan lastes ned på bokmål.
I dette heftet er det praktiske og enkle råd til lærere, barnehageansatte og andre voksne om hvordan man kan gjennomføre en samtale med et barn som har noe å fortelle. Man får også råd om hva man gjør videre, og hvordan man kan følge opp etter samtalen. Heftet kan lastes ned på bokmål og nordsamisk.
Sett med 10 «snakkebobler» med ett ønske på hver plakat. De kan henges opp for eksempel i klasserommet, på helsestasjonen eller i barnehagen. Snakkeboblene kan bestilles eller lastes ned på bokmål, nynorsk og nordsamisk.
Barn og unge fra hele Norge har bidratt til å utforme «10 ønsker til voksne fra barn og unge for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn». Plakaten kan bestilles eller lastes ned på bokmål og nynorsk. Den kan lastes ned på engelsk og nordsamisk.
Flyer med barn og unges ønsker, og informasjon om Redd Barnas JegErHer-nettside med verktøy. Kan deles ut på for eksempel foreldremøter, skoler, barnehager eller helsestasjoner. Kan bestilles på bokmål.
Liten flyer med 5 tips om hvordan foreldre kan snakke med barn om kropp, grenser og seksuelle overgrep. Kan bestilles eller lastes ned på bokmål og nordsamisk.