For frivillige

Aktuelle kampanjer og ressurser

Redd Barna har flere ulike kampanjer der du som er frivillig og medlem kan engasjere deg, enten gjennom hele året eller i kampanjeuker. Her finner du info om aktuelle kampanjer og ressurser du kan ta i bruk.

Aktuelle kampanjer

Trykk på den du ønsker å lese mer om:

Aktivitetshåndboka under her er et verktøy du kan benytte i planlegging og gjennomføring av aktiviteter. Vi anbefaler at du laster den ned i tillegg til ressursene i hver enkelt kampanje.

Ingen barn skal vokse opp i fattigdom

Over 100 000 barn vokser opp i fattigdom i Norge. Det er mer enn hvert tiende barn. De siste 20 årene har familiefattigdommen tredoblet seg. Barn som vokser opp i en familie med vedvarende lavinntekt har større risiko for å oppleve utenforskap og ikke få innfridd sine rettigheter.

Denne utviklingen må snus. For å få til det trengs politisk vilje og prioriteringer, og vi må øke kunnskapen om hvordan sikre barn gode levekår. Redd Barna jobber for å sette familiefattigdom på dagsorden både lokalt og nasjonalt. Her kan du spille en viktig rolle.

Hvor mange barn vokser opp i fattigdom i din kommune? Du kan se tall på antall familier som lever i vedvarende lavinntekt i din kommune her.

HVA KAN DU GJØRE?

Her er forslag til aktiviteter du kan gjøre for å øke kunnskapen og sette fokus på familiefattigdom lokalt hos deg.

Utfordre lokalpolitikere

Møt politikere i din kommune og utfordre dem på Redd Barnas lokale krav for at barn ikke skal vokse opp i fattigdom. Ta med plakaten til politikerne og spør dem hva de vil jobbe for.

Oppskrift på hvordan du utfordrer politikere og bakgrunnsinfo om de åtte tiltakene finner du her.

Ta kontakt med ditt regionskontor for å få tilsendt trykkede plakater og flyers, eller last ned her:

Flyer om familiefattigdom og Redd Barnas nasjonale og lokale politiske krav

Foto av en utstilling på Tynset bibliotek med plakater om familiefattigdom og relevante bøker om temaet.
Utstilling på Tynset bibliotek.
  • Lag arrangement om familiefattigdom: Se oppskrift i den gule boksen under her. I forbindelse med lokalvalget 2023 ble det arrangert folkemøter om familiefattigdom flere steder i landet. Se opptak av streaming fra møtene til inspirasjon her.
  • Bibliotekutstilling: Gjennom bøker kan barn, ungdom og voksne få økt kunnskap om hvordan det er å vokse opp i fattigdom, og om hva de kan gjøre for at alle barn skal inkluderes. Derfor er det supert å samarbeide med biblioteker om en utstilling med Redd Barnas materiell og bøker om temaet. Ta kontakt med ditt lokale bibliotek for å høre om de vil ha en utstilling. Last ned eksempel på henvendelse til bibliotek som inkluderer en liste med forslag til bøker for barn og voksne. Vi har også plakat-materiell du kan laste ned som kan printes ut med sitater fra barn og unge og henges opp i utstillingen. Ta kontakt med regionkontoret for å få trykket materiell og Redd Barnas rapporter og flyers. Biblioteket kan selv ta kontakt med Redd Barna for å få tilsendt materiell, eller du kan avtale å levere det til biblioteket.
Se sendingen fra barnerettighetsseminaret.

Folkemøte med filmvisning og samtale om familiefattigdom

Redd Barna har laget en film om familiefattigdom som heter «Fotballdrømmen». I filmen møter vi Maja som drømmer om å bli fotballproff, men familiens økonomi står i veien for fremtidsplanene. Se filmen her.

Dette er en god anledning til å lage en filmvisning og samtale om familiefattigdom der du bor. Her kan du laste ned en enkel oppskrift på program og du kan lese mer om den nye filmen.

Stopp vold og overgrep mot barn

Ønskemateriellet med 10 ønsker fra barn for å forebygge seksuelle overgrep.

Vold og seksuelle overgrep mot barn er et stort samfunnsproblem. Barn har rett til å være trygge og beskyttet mot vold og overgrep ifølge FNs barnekonvensjon. Vi må stå opp for at denne rettigheten innfris – derfor må vi sette dette temaet på dagsorden.

HVA KAN DU GJØRE?

  • Spre underskriftskampanjen: hvor vi krever at alle barn må få lære om kropp, grenser, vold og seksuelle overgrep gjennom undervisning i barnehagen og på skolen. Oppropet er rettet mot kunnskapsministeren og alle landets kommuner. Til nå har over 10 000 signert. Jo flere som signerer, jo sterkere kan vi løfte kravet vårt. Bidra til å spre og oppfordre folk til å signere oppropet.
  • Tips barnehager og skoler: om Redd Barnas undervisningsmateriell om vold og seksuelle overgrep. Undervisningsoppleggene er for ulike aldersgrupper og alt materiell er gratis. Her ser du materiellet. Du kan få tilsendt postkort med informasjon til barnehager og skoler du kan dele ut. Spør ditt regionskontor om disse.
  • Bibliotekutstilling: Biblioteket er et sted der man kan nå både barn, ungdom og voksne med informasjon om barns beskyttelse. Barnehager og skoler er ofte innom. Derfor er det supert å samarbeide med biblioteker om en utstilling med Redd Barnas materiell og bøker om temaet. Ta kontakt med ditt lokale bibliotek for å høre om de vil ha en utstilling. Last ned eksempel på henvendelse til bibliotek. Biblioteket kan selv ta kontakt med Redd Barna for å få tilsendt materiell, eller du kan avtale å levere det til biblioteket.

Fritid uten fordommer for barn med funksjonsnedsettelse

Barn og unge med funksjonsnedsettelser forteller om sin fritid.

Barn og ungdommer med funksjonsnedsettelser forteller at voksne undervurderer og snakker til dem med babyspråk, lager egne opplegg for dem når det er aktivitetsdager, tar de ut av gymtimene i skolen, og tar avgjørelser uten å snakke med barna eller ungdommene selv. Dette kommer frem i Redd Barnas rapporter Du kan heller gå tur med mattelæreren og Fritid for alle – uten fordommer.

«Jeg har tidligere kjent på utenforskap, og å ikke ha forutsetninger til å delta på lik linje med andre hvor ting går for fort. Det gjorde at jeg følte meg som en byrde.» – Ungdom med funksjonsnedsettelse

I Redd Barnas nye rapport «Du kan heller gå tur med mattelæreren» Fortellinger om kroppsøvingstimer, aktivitetsdager og skoleutflukter fra barn og unge med funksjonsnedsettelser forteller ungdommer og unge voksne med funksjonsnedsettelser om å bli tatt ut av undervisningen, få egne opplegg eller beskjed om at utflukten ikke er tilpasset dem.

Barna, ungdommene og unge voksne med funksjonsnedsettelser etterlyser at vi voksne, enten vi er rektorer, lærere, trenere, politikere eller ansatt i en kommune, i mediene eller i frivilligheten, øker vår kompetanse og bevissthet knyttet til hvordan vi skal sikre at skolen og fritiden er tilpasset alle barn.

På Redd Barnas nettsider om barn med funksjonsnedsettelser finner du alle rapportene, filmer, og en ny kommuneundersøkelse.

Ta kontakt med ditt regionskontor om aktiviteter dere kan gjøre og hvem dere kan samarbeide med.

Redd Barnas underskriftskampanjer

For at barn skal få innfridd sine rettigheter i Norge og internasjonalt, har vi flere underskriftskampanjer for å endre politikk til det bedre for barn. Jo flere som skriver under, jo mer press kan vi legge på politikere og kreve handling.