Hvordan sikre gode og trygge aktiviteter for og med barn
Barn, familier og frivillige som deltar på aktiviteter i regi av Redd Barna skal være trygge og godt ivaretatt.
Her finner du gode tips og råd til hvordan sikre trygge aktiviteter, hvordan du skal opptre i krisesituasjoner, mal for avviksskjema, samt vår egen medvirkningsbok med ideer til hvordan gruppa kan jobbe med barns medvirkning.
Risikovurdering ved ulike typer aktiviteter
Aktiviteter i regi av Redd Barna skal være gode og trygge. En del av aktivitetene våre foregår utenfor det faste samlingsstedet. Da er det viktig å planlegge godt og ta noen forhåndsregler slik at utflukten blir en god opplevelse for både barn og frivillige.
Vi har laget en sjekkliste som frivillige kan bruke i planleggingen av aktiviteter som har størst risiko forbundet med seg, slik som svømming, båtturer og overnattinger.
Sjekkliste for risikovurdering ved planlegging av aktiviteter
Tips til å skape trygge aktiviteter
Rammer er viktig for å skape forutsigbarhet som igjen bidrar til en følelse av trygghet. Særlig for barn og unge på asylmottak og krisesenter, som er i en sårbar og uforutsigbar situasjon.
I denne brosjyren får du som frivillig tips til hvordan du og gruppen din enkelt kan planlegge for og skape trygge aktiviteter for barn og unge på krisesenter og asylmottak.
Hvordan lage trygge rammer i aktiviteter på krisesenter og asylmottak.
Regler og rutiner for ungdomsaktiviteter på asylmottak
Beredskapsplan for frivillige
Hva gjør du dersom det oppstår en ulykke på aktivitet eller et barn blir borte? I denne beredskapsplanen finner du råd til hvordan løse vanskelige situasjoner som kan oppstå på aktivitet.
Beredskapsplan for frivillige som har aktiviteter med barn
Avviksskjema
Dersom det skjer uønskete hendelser, avvik eller risikoer i Redd Barnas aktiviteter med barn skal det fylles ut et avviksskjema. Dette kan for eksempel være:
- Avvik fra våre regler og rutiner, som at en frivillig har vært alene med barn
- Barn som har skadet seg på aktivitet
- Krangler eller konflikter mellom barn eller familier på aktivitet
- En farlig situasjon som oppstod (selv om ingen skade skjedde)
Det er viktig at vi får vite om slike hendelser, sånn at vi kan rydde opp, lære og hindre at det skjer igjen. Det er flott om du sender inn skjemaet så raskt som mulig etter aktivitet. Skjemaet finner du her.
Barn og unges medvirkning og innflytelse
FNs barnekonvensjon fastslår at alle barn har rett til å si sin mening, påvirke og bli hørt i alle saker som angår dem.
Barns medvirkning handler om at barn skal involveres, gis innflytelse og handlingsmuligheter. Her finner du prinsipper og metoder som hjelper deg å legge til rette for god og meningsfull medvirkning fra barn og unge:
Les mer om barn og unges rett til medvirkning og innflytelse.
How to create safe activities for and with children
Tools in English:
Planning safe and positive activities for children and young people – Checklist
How do you create a safe framework for activites in asylum and crisis centres?
Preparednedss plan for volunteers participating in activities with children
Informasjon til barn som deltar på våre aktiviteter
En viktig del av tilretteleggingen for trygge aktiviteter er at barn og unge får god informasjon om hva de kan forvente når de er med på aktiviteter sammen med oss, og hvordan de kan gå fram for å varsle dersom de opplever noe som er utrygt eller krenkende.
Brosjyren skal deles med barn som deltar på ulike aktiviteter og prosjekter i regi av oss, enten det er gjennom frivillige, ansatte eller samarbeidspartnere. Brosjyren er på 17 språk, i tillegg til at innholdet finnes oversatt til ukrainsk og russisk i egne pdf’er.