De har levd ulike liv i ulike land til ulik tid i historien. Likevel har disse 11 menneskene minst to ting til felles: De har opplevd krig. Og de har fått hjelp av Redd Barna til å overleve.
Originaltekst og bilder: Martina Dase, Anne Mayumi Kerber (journalist) og Dominic Nahr (fotograf). Norsk bearbeidelse: Philip Crabtree og Inge Lie
- Å være et barn i krig er alltid det samme, uansett hvor du vokser opp.
Det sier den prisbelønte fotografen Dominic Nahr, som sammen med tyske Redd Barna har fotografert og intervjuet overlevende barn etter noen av historiens mens kjente kriger gjennom 100 år.
At de gikk 100 år tilbake i tid i jakten etter krigsvitner handler om to viktige faktorer. Én; vi mennesker lever ikke veldig mye lenger enn hundre år, og to; Redd Barna som en internasjonal bevegelse startet for 100 år siden, i 1919.
Det var i kjølvannet av første verdenskrig at den britiske grunnleggeren Eglantyne Jebb sa at all krig er en krig mot barn, og det ville den visjonære kvinnen gjøre noe med. Hun grunnla Save the Children Fund, som i dag har 30 medlemsland og arbeider for barns rettigheter i 120 land.
Norske Redd Barna, som er et av de største medlemmene, ble grunnlagt i 1946, for øvrig også det i kjølvannet av en verdenskrig.
Jebb var en reformator. Hennes Geneve-deklarasjon om barns rettigheter ble forløperen til FNs barnekonvensjon, som Redd Barna håndhever den dag i dag.
Og med dette i tankene, stilte Dominic, Martina og Anna seg følgende spørsmål: Hvordan overlever barn i krig? Og hva betyr det for dem at noen stiller opp for å hjelpe?
ERICH KARL, 106 ÅR.
OVERLEVDE
1. VERDENSKRIG (1914-1918)
Da første verdenskrig brøt ut i Europa i 1914, var Erich Karl bare ett år gammel, en liten gutt i en fattig familie som bodde i byen Weimar, midt i landet.
Faren var soldat, moren vasket klær og lagde mat for å tjene til livets opphold for Erich og de fem søsknene. Familien snakket aldri om politikk hjemme, det var tabu.
«I førsteklasse fikk vi varm sjokoladedrikk på skolen.»
«Jeg hadde alltid med meg en blikk-kopp hjemmefra. Den var festet til ranselen min, ved siden av svampen. Den gangen brukte vi fortsatt tavler til å skrive på.»
«Sjokoladedrikken ble gitt til oss av kvinner i forklær. Du kunne ikke spise den med skje, den var veldig tynn.»
«Det var ikke alle som fikk, bare de som trengte det mest eller som kom fra store familier.»
Både før og under krigen ble Tyskland utsatt for økonomiske blokader av de allierte. Etter krigen ble det ansett som en effektiv måte å tvinge den nye tyske regjeringen til å gi innrømmelser under fredsforhandlingene.
Erich utdannet seg til finmekaniker og fikk jobb i Siemens, der han jobbet hele yrkeslivet, med unntak av krigsårene på 1940-tallet.
I mellomkrigsårene flyttet familien til Berlin, der han bor den dag i dag, som 106-åring.
Redd Barna hjalp "fiendens barn"
På slutten av den første store verdenskrigen var situasjonen i Tyskland dramatisk. Særlig var mangelen på mat prekær. Hver eneste dag døde 800 mennesker av sult.
Det var i lys av dette at Redd Barnas britiske grunnlegger Eglantyne Jebb delte ut informasjon til offentligheten i London om den desperate situasjonen som hadde rammet «barna av fienden», i Tyskland og Østerrike.
Hun begynte å samle inn penger, og skepsisen blant briter snudde fort da hun fikk datidens «kjendiser» på sin side.
I Tyskland og Østerrike hadde kvekerne begynt å gi skolemåltider til barna, og med støtte fra britiske Redd Barna, og senere den nyetablerte Rädda Barnen fra Sverige, fikk på det meste 1 million barn et varmt skolemåltid – hver dag!
I tillegg til maten ble varm sjokoladedrikk, rundstykker og tran delt ut i flere år under og etter krigen.
MARIA CONSUELO BELTRAN, 91 ÅR
OVERLEVDE DEN
SPANSKE BORGERKRIGEN
(1936-1939)
Den spanske borgerkrigen ble kjempet i Baskerland, der 8-år gamle Consuelo bodde.
I Spania hadde den egenrådige nasjonalisten Franco fått nazi-Tysklands støtte og kjempet en borgerkrig mot de spanske republikanerne, og ikke minst mot sivile borgere.
Spanske byer ble bombet for å terrorisere befolkningen, og hundretusener av spaniere flyktet fra landet. Til sammen døde 155.000 sivile og 200.000 soldater.
I august 1936 begynte bombingen av Consuelos hjemby Irun. Familien flyktet til en venn som hadde en gård utenfor byen. Også andre ganger måtte de forlate huset og søke ly under en bro i nærheten. De brukte sandsekker til å beskytte seg.
«Etter bombingen gikk livet tilbake til det normale, mer eller mindre. Folk gikk tilbake til arbeidet, og barna på skolen. Men byen vår var ødelagt.»
I dag er Consuelo 91 år og pensjonert. Hun giftet seg som 30-åring med en mann hun traff på dans, men han døde etter bare fem år av sykdom. De fikk aldri barn.
REDD BARNA DELTE UT KLÆR TIL BARN
I oktober 1936 ga Redd Barnas internasjonale kontor i Geneve en mengde klær til 150 barn i byen Irun. Det finnes fortsatt bilder den dag i dag av overrekkelsen, som byens borgermester var ansvarlig for. Consuelo hadde allerede en strikkegenser og fikk derfor ikke ny.
«Jeg husker øyeblikket da bildet ble tatt, etter at genserne var blitt delt ut. Jeg fikk ikke selv, for jeg hadde genser fra før. Jeg husker også at min søster måtte gi tilbake sin straks etter at bildene ble tatt, for den skulle læreren gi til et annet barn.»
EVELYNE BRIX, 87 ÅR.
OVERLEVDE
2. VERDENSKRIG (1939-1945)
I bydelen Lichtenberg i Vest-Berlin gikk Evelyne Brix på skole, da de allierte styrkene trappet opp bombingen av Berlin.
På grunn av krigen måtte familien ofte bo i tilfluktsrommet i kjelleren, og etter hvert var bombingen så intens at hun ble sendt ut av Berlin sammen med andre skolebarn. Dette var en del evakueringsprogrammet som Hitlers regjering organiserte.
Alle barn under ti år fikk flytte til familier, mens større barn ble evakuert klassevis. Evelyne havnet i Lazne Letiny i dagens Tsjekkia.
To år senere, i 1945, var russiske tropper på fremmarsj, og barna ble sendt tilbake til fots. De gikk i to mil hver dag og bodde i landsbyer om kveldene. Nok en verdenskrig var over, og nok en gang var tyskerne den tapende part. For familier var det en kamp for å finne nok mat og etablere seg igjen etter de vanskelige årene.
«Jeg kjenner den vonde følelsen av å gå sulten og aldri ha nok mat.»
«Jeg var utrolig glad for maten vi fikk den gangen. Det satte virkelig sitt preg på meg. Tanken på at det var mennesker som ville hjelpe oss har aldri forlatt meg. De måtte ikke hjelpe oss. Tross alt var de fienden.»
«Jeg hadde hjemlengsel i begynnelsen. Det var tøft, men vi skrev brev til hverandre. Vi gikk på skole og det var rutiner gjennom dagen. Vi skulle hvile oss etter lunsjen, men vi var bare 11 år, vi trengte ikke en ettermiddagslur. Vi måtte være stille, så vi leste i stedet, eller reparerte sokker. Det var forferdelig.»
REDD BARNA INVITERTE TYSKE BARN TIL NORGE
Etter at Tyskland hadde overgitt seg i mai, 1945, begynte Redd Barna igjen med utdeling av nødproviant til de mange desperate og utsultede familiene og barna. Denne gangen var også norske Redd Barna involvert, sammen med svenske og britiske kolleger.
Det viktigste de gjorde var å bygge suppekjøkkener, noe befolkningen satte stor pris på. Mens krigen pågikk hadde Redd Barna dessuten lansert egne prosjekter som tok vare på de spesielle behovene til barn, mennesker på flukt og papirløse personer.
I Leif Larsens bok «Historien om Redd Barna» fra 2006, står følgende å lese om innsatsen i norske Redd Barnas første år:
«(Komiteen) tok imot 15 østerrikske barn sommeren 1949, og senere kom tyske barn, alle plassert hos fosterforeldre. Etter at barna hadde reist hjem, startet komiteen innsamlinger av mat og klær som de sendte til familiene.
En sending til Braunschweig var på tre tonn. Et annet hjelpetiltak var støtten til ungarske flyktningbarn i Østerrike etter oppstanden i Ungarn i 1956.»
YONG WOONG JO, 74 ÅR
OVERLEVDE KOREAKRIGEN (1950-1953)
Yong Woong Jo var bare seks år da Koreakrigen startet i 1950.
Krigen varte i tre år og delte den koreanske halvøya mellom Nord, støttet av Sovjetunionen og Kina, og Sør, støttet av USA og FN.
Ni millioner mennesker ble internt fordrevne, inkludert to millioner barn. 2,5 millioner sivile og 1 million soldater mistet livet. Delingen var dypt tragisk for millioner av familier som bodde på begge sider av grensen.
Familien bodde i Nord-Korea, men flyttet til Incheon, en havneby nord i Sør-Korea med den nye militærjobben til faren. Her ble Woong vitne til et av krigens største slag, da amerikanskledede tropper tok tilbake byen fra nordkoreanerne.
«Vi forsto ikke hva som skjedde, hvordan krigen utviklet seg, hvem som gjorde hva. Det var vanskelig for meg å forstå noe av det. En dag falt det pamfletter fra himmelen, de hadde blitt droppet ned fra fly. Jeg kunne ikke lese, men de voksne sa at FN-styrkene ville gjeninnta byen. Det var det som sto på pamflettene.»
«Far var nesten aldri hjemme. Han tok ikke vare på familien. Han var en soldat. Han skrev ikke brev. Han var sikkert for travel.»
«Mor jobbet på fabrikk. Jeg er ikke sikker på hva hun gjorde, hun fikk aldri lov til å snakke om det.»
REDD BARNA MED FADDERPROGRAM FOR KRIGSBARN
Yong Woong Jo ble tatt med på et fadderprogram for krigsbarn som amerikanske Redd Barna startet. Slik kom han i kontakt med en person som betydde mye for ham i svært mange år.
Amerikanske Naomi Middaugh sendte skolemateriell og en båndopptaker, og slik begynte de å sende hverandre brev og opptak fram og tilbake mellom Sør-Korea og USA helt inn i 80-årene.
«På den tiden var vi alle fattige. Jeg fikk skolemateriell takket være frøken Middaugh. Jeg var fattig, men jeg følte meg ikke fattig.»
THEOPHILIUS CHUKWUEMEKA AMADI, 54 ÅR
OVERLEVDE BIAFRAKRIGEN (1967-1970)
«Jeg var omtrent tre år da krigen startet. Jeg var veldig liten, men jeg husker fortsatt godt noen av det som skjedde. Jeg husker at folk løp, de søkte ly fra luftangrep mens de prøvde å gjemme seg for soldatene. Og det var absolutt ikke noe mat.»
Emeka – som han kalles av venner – overlevde, men det gjorde ikke lillebroren. Han takker den medisinske behandlingen han fikk fra nødhjelpsorganisasjonene som kom til da tragedien ble kjent.
Mange mennesker forbinder Biafra med den omfattende hungersnøden som rammet deler av den nigerianske befolkningen på slutten av 1960-tallet og inn i 70-årene.
Biafrakrigen startet som en borgerkrig mellom regjeringen og utbryterstaten Biafra sørøst i landet, en stat som for øvrig ikke eksisterer lenger.
Konflikten handlet om politikk, økonomi, kultur og religion i multietniske Nigeria, men til slutt huskes den mest på grunn av alle liv som gikk tapt. Den anslås at mellom 500.000 og 3 millioner mennesker døde, svært mange på grunn av sult.
«Mange ble syke. Jeg ble også rammet. Jeg ble svært syk. Jeg hadde en sykdom på grunn av alvorlig underernæring. På den tiden var det en dødelig sykdom. Hvis noen fikk den, betydde det vanligvis at de kom til å dø.»
«Gjennom natten bar onkelen min meg til en annen landsby på skuldrene. Vi gikk om natten på grunn av faren for luftangrep på dagtid. Jeg husker fortsatt hvordan kulene lyste opp i luften.»»
«Barna i landsbyen fanget firfisler, som ble tilberedt som mat. Det var jo kjøtt, en kilde til protein. Jeg likte det!»
«Uten hjelpen fra nødhjelpsarbeidere ville jeg aldri overlevd. De ga meg sin tid. De ga meg penger.
De hjalp meg å overleve.»
"Emeka" Amadi
REDD BARNA MED MAT, MEDISINER OG GJENFORENING AV FAMILIER
Mens Biafrakrigen pågikk reiste mange utenlandske leger, sykepleiere og nødhjelpsarbeidere til leirene for å bistå sine nigerianske kolleger og hjelpe alvorlig underernærte barn og voksne.
Arbeidet skjedde i tre faser. I 1968 og ’69 ble mat og medisinsk behandling prioritert. Fram til 1970 ble det satt i gang et eget program for foreldreløse barn, som ble nøye overvåket av begge parter i konflikten. Etter krigen startet et vanskelig og viktig arbeid med å gjenforene familier som hadde blitt separert i de vanskelige årene.
I denne perioden kalte Redd Barna i Nigeria seg Den internasjonale Unionen for barns velferd, og jobbet tett med Røde Kors og Kirkenes Verdensråd.
Biafrakrigen tok slutt i 1970, men selv flere tiår senere er underernæring et stort problem som påvirker livene til mange barn i Nigeria.
VICHUTA LY, 54 ÅR
OVERLEVDE RØDE KHMERS DØDSMARKER (1975-1979)
Vichuta Ly var en blid jente med stor familie den aprildagen i 1975 da Røde Khmer tok makten i Kambodsja.
Men etter fire år med tvangsarbeid og tvangsforflytning hadde kun 4 av 35 familiemedlemmer overlevd. En av dem som ble sporløst borte var faren, som hadde vært justisminister i den tidligere regjeringen og aktiv buddhist.
I årene 1975-79 var Pol Pot beryktet leder for Røde Khmer. Hans visjon var en kommunistisk landbruksstat, og hans hær angrep særlig dem med utdanning og som hadde akademiske yrker.
Resultatet var en av historiens verste massedrap. 1,7 millioner mennesker antas å ha sultet i hjel, omkommet av utmattelse eller regelrett blitt torturert i hjel.
Pol Pot stengte landet og beordret millioner av mennesker å forlate hovedstaden Phnom Penh og gå ut i landsbyene for å dyrke mat og bli selvforsynt. Han forbød kulturelle og religiøse aktiviteter, eller at noen skulle ha eiendeler eller eie land.
Som alle andre ble Ly tvunget til å jobbe i rismarkene og hjelpe til med å konstruere demninger. Gang på gang måtte de vandre lange strekninger til nye landsbyer.
Som 12-åring ble hun rekruttert som barnesoldat og lært opp til våpenbruk. På dagtid dyrket hun ris, på nattestider var hun vakt. I 1979 klarte hun å rømme til Thailand og ble gjenforent med moren og den ene søsteren.
I en av leirene traff Ly en britisk Redd Barna-ansatt som ga henne en engelsk ordbok. Dermed lærte den skoleflinke jenta engelsk. Hun flyttet senere til Canada og ble advokat, men har beholdt kontakten med hjelpearbeideren fra leiren.
REDD BARNA JOBBET I FLYKTNINGELEIRE
Redd Barna har arbeidet i Kambodsja siden 1970, det vil si før Røde Khmer kuppet makten. I årene 1975-79 måtte organisasjonen stanse prosjektene sine i Kambodsja, men fortsatte i flyktningeleirene i Thailand, dit mange kambodsjanere flyktet.
«Alle måtte gjøre det samme arbeidet.
For å bygge en demning måtte jeg bære den samme vekten som en mann. Det var også grunnen til at min søster døde.»
Vichuta Ly (54)
VANESSA NTAKIRUTIMANA, 29 ÅR
OVERLEVDE FOLKEMORDET I RWANDA (1994)
«Jeg ante ikke hva krig var. Moren min kom inn på rommet, vekket oss og sa: «Våkn opp, vi må dra! Det er krig! Folk dreper hverandre med kniv!»
I løpet av 100 dager mellom april og juli, 1994, ble flere enn 1 million mennesker drept i Rwanda. Midt i det brutale kaoset befant 5-år gamle Vanessa seg.
Folkemordet ble utført av hutu-folket mot tutsiene, en annen etnisk gruppe. Det ble brukt macheter, kniv og stokker, og verdenssamfunnet var sjokkerte og passive vitner mens det pågikk.
Ifølge offisielle tall mistet 300.000 barn sine foreldre som følge av folkemordet og masseflukten.
«Moren min plukket opp noen gjenstander og så sprang vi av gårde. Jeg husker ikke hvordan vi kom bort fra hverandre, men jeg har aldri sett henne igjen siden den dagen.»
Vanessa endte opp med å bo hos en familie sammen med sine søsken. Hun gikk aldri på skole og vokste opp i fattigdom. I dag er hun gift og har fire barn.
«På veien så vi folk som var skutt. De lå i veibanen, døende. Vi marsjerte rett forbi dem, ingen brydde seg med det som skjedde rundt oss.
Vi bare fortsatt å gå.»
Vanessa (29)
«Krig er ille. Krig er destruktivt. Barn burde få en sjanse til å slippe å vokse opp slik som jeg gjorde. Jeg kunne ønske at alle barn kunne vokse opp uten krig. Og jeg håper at barn som opplever krig har noen til å støtte og hjelpe seg.»
REDD BARNA GJENFORENTE BARN MED SINE FAMILIER
Redd Barna begynte å jobbe i Rwanda i 1994 etter at konflikten var over. I samarbeid med myndighetene satte vi i gang gjenforeningsprogrammer for å samle familier som var blitt splittet som følge av volden.
Det ble brukt ulike tilnærminger, blant annet fotografier, for å hjelpe barn og voksne som ikke kunne lese å finne sammen igjen. Tusenvis av barn ble gjenforent på denne måten.
Siden den gangen har vi fortsatt med prosjekter innen utdanning, beskyttelse, helse og ernæring og styrking av barns rettigheter.
MAWLA JAN NAZARI, 54 ÅR
OVERLEVDE SOVJETISK INVASJON
I AFGHANISTAN (1979-1989)
Familien til Mawla var blant de millioner av afghanere som flyktet fra sovjetiske kampflyangrep og rømte til Iran og Pakistan.
Som 14-åring var han blant de aller første pashtunere som ankom flyktningeleiren i Haripur, Pakistan.
På hele 1980-tallet var Afghanistan invadert av sovjetiske styrker som var sendt for å støtte den nye, marxistiske regjeringen i Kabul samt bekjempe den islamistiske opprørsbevegelsen Mujahedin, som mottok støtte fra USA og Pakistan.
«Det begynte med at 16 helikoptre bombet hele landsbyen, ikke bare Mujahedin. Senere kom kampflyene, de slapp store og tunge bomber. En dag ble 22 mennesker i landsbyen drept. Ofrene var en blanding av Mujahedin, kvinner og landsbyfolk. »
«Den dagen rømte alle fra landsbyen og gjemte seg i fjellene. Jeg gjemte meg også. Samme kveld returnerte vi for å begrave de døde.»
«Etter bombingen bestemte vi oss for å forlate landsbyen. De som hadde råd leide 3-4 esler slik at vi kunne bære med oss alle eiendelene. Noen måtte bære tingene selv. Klær og litt mat var alt de fikk med seg. Vi gikk i et tørt elveleie og over høye, steinete fjell.»
«Vi var hele tiden redde for flyene og å bli sett. Det var en stor gruppe mennesker, omkring 15 familier og 120 mennesker i alt. Hver gang vi hørte flydur stanset vi eslene og sto stille. Det var rådet vi hadde fått. Bare stans og ikke beveg dere. Folk som bar på metall, våpen for eksempel, dekket over slik at de ikke ga gjenskinn i sollyset.»
Mawla returnerte til Afghanistan i 2011. Han er gift og far til 11 barn. Han jobber for den uavhengige valgkommisjonen i landet.
REDD BARNA BYGDE BRØNNER OG STØTTET UTDANNING
I 1980 satte Redd Barna i gang prosjekter for de mange afghanske flyktningene i Pakistan. I begynnelsen var de viktigste prioriteringene skolegang og brønner med ferskvann.
I Haripur var det til sammen 20 leire. I begynnelsen gravde folk selv grunne brønner, og vannet var av dårlig kvalitet. Sammen med andre organisasjoner gravde Redd Barna brønner som var 15-20 meter dype. Kvinner fikk egne brønner og det friske vannet gjorde livet i leiren langt enklere.
Redd Barna ga barna støtte til deres utdanning. De fikk skrivebøker, blyant, blyantspisser og sekk å bære bøkene i. Barn ble hele tiden oppmuntret til å lære.
JOSÉ DAVID RIOS*, 17 ÅR
OVERLEVDE BORGERKRIGEN I COLOMBIA (1964 - 2016)
José vokste opp i en liten landsby sørvest i Colombia på grensen til Ecuador, i typisk kokabuskland.
Dessverre var handel med narkotika også en utbredt aktivitet i landsbyen, i en tid da konflikten mellom de colombianske myndighetene og geriljagruppen FARC var på sitt sterkeste.
Allerede som niåring havnet José i kryssild og ble truffet av skudd i begge beina og en arm.
«Jeg var på vei hjem fra skolen. Regjeringstroppene sto i åssiden for å få best mulig dekning for satellitt-telefonene sine. Så skjedde det som ble det mest traumatiske for meg. En bombe eksploderte på en soldat. Det er det verste jeg har sett, jeg kunne ikke gjøre noen ting. Jeg ble lammet. Da jeg kom til meg selv begynte jeg bare å løpe, det er jo det alle gjør når slikt skjer.»
«Det ble mørkt. Det var noen trapper ned til en elv. Alle ville komme seg på en båt, men før jeg kom så langt ble jeg skutt av FARC. De trodde sikkert jeg var fienden, det var jo mørkt.»
Sterkt skadet og med store plager flyttet José etter hvert til morens hjemsted, der han ble kjent med Redd Barnas arbeid mens han gikk på skolen.
«Før jeg ble med trodde jeg som alle andre; at menn er bedre enn kvinner. Men så forsto jeg at alle er like. Det forandre helt relasjonen mellom meg og min familie og mine venner. Jeg er ikke lenger i opprør.
Nå vil José videre. Han vil studere juss, kanskje, for da kan han forandre på ting. Eller kanskje journalistikk. Og faktisk vil han gjerne bli politiker en dag.
«Jeg har lært hva kritisk tenkning betyr, og samtidig at forandring er mulig.»
REDD BARNA MED UNGDOMSPROSJEKTER
I Colombia driver Redd Barna ungdomsprosjekter for å lære unge mennesker om samfunnsdeltakelse og menneskerettigheter.
Prosjektet handlet om å få ungdommer til å delta i aktiviteter, bli kjent med barns rettigheter og involvere seg i samfunnet.
Ungdommen skal lære å bli mer kritisk tenkende til det som skjer rundt seg og engasjert i beslutninger som angår dem selv.
AMAL*, 11 ÅR
OVERLEVER I SYRIAKRIGEN (2011 - DD)
Historien om Amal er en av de mest spesielle i denne serien.
Først, fordi det var møtet med denne jenta som inspirerte kolleger i tyske Redd Barna til å lage disse 11 intervjuene.
For det andre, ville ikke Amal snakke. 11-åringen, som har opplevd krig og flukt mesteparten av livet, er taus om det vonde hun har sett.
Faren mente det ikke kom på tale å ta bilder av henne, fordi hun er sjenert og kom til å nekte. Likevel ble fotoseansen med Amal helt spesiell.
«Det var helt åpenbart at hun kommuniserte med fotografen. Nesten umerkelig poserer hun, legger hånden på hoften. En liten bevegelse bare, men det forandrer alt. Denne jenta, som vanligvis er så innelukket, viser noe av seg selv. Tristheten er der fortsatt, men det samme er en selvsikkerhet, og stolthet. Som om kameraet har gitt Amal anledning til å vis en ny side ved seg selv.»
Martina Dase, Redd Barna Tyskland
Amal bor sammen med familien i en flyktningeleir i Libanon, etter at de flyktet fra Homs for fire år siden. Faren forteller at hun sjelden snakker, og at hun gråter mye, mest på grunn av bestemoren som ble igjen i Syria og som hun savner. De vet ikke hvordan det går med henne.
Faren er en blid, vel-utdannet mann som jobber som lærer i leiren. Moren er hjertelig og tolerant. Amal har åtte søsken og de gjør det beste ut av situasjonen, gitt det alvorlige bakteppet.
Faren sier:
«Krig er mer enn en militær operasjon. Denne krigen er en krig mot barn. Fred blir det først når jeg ikke er redd for å la barna leke utendørs. Når jeg ikke lenger hører lyden av kampfly.»
REDD BARNA MED UTDANNING, HELSE OG BESKYTTELSE
Krigen i Syria har pågått i snart ni år, lengre enn de to verdenskrigene til sammen. Ifølge FN har en halv million mennesker blitt drept, seks millioner er internt fordrevne og fem millioner har rømt til nabolandene og andre land.
Redd Barna har vært til stede i mange av landene i Midtøsten i flere tiår. I Bekaa-dalen i Libanon, der Amal og familien nå bor, har Redd Barna jobbet siden 1953.
Den største prioriteten de siste årene har vært støtte til familier på flukt med tilbud om utdanning, helse og beskyttelse, samt utdeling av nødvendigheter som tepper og klær fra lokale kilder.
RAJIYA* (4 MND)
FØDT INN I ROHINGYA-KRISEN (2017 - DD)
100 år etter at Redd Barna ble startet i London, ble den lille jenta Rajiya født i Kutupalong flyktningeleir utenfor Cox Basar i Bangladesh. Hennes mor, Jannat, er en av 745.000 rohingyaer som har flyktet fra Myanmar siden august 2017.
FN har anklaget Myanmars myndigheter, og de facto-leder Aung San Suu Kyi, for folkemord på grunn av deres overgrep og behandling av den muslimske minoriteten rohingya.
Rajiyas mor er 20 år gamle Jannat, som har bodd i leiren i over ett år nå. Faren er forsvunnet ut av bildet.
I dag bor den lille jenta sammen med moren, bestemoren og morens kusine under en presenning i en bambushytte. De er helt avhengig av hjelpeorganisasjoner for å få mat. Men slik var det ikke før.
«Foreldrene mine og familien min dyrket ris, paprika, eggeplanter og andre grønnsaker. Vi hadde også fem kuer som hjalp oss i markene, og vi hadde arbeidere. Jeg trengte ikke hjelpe til, for vi var så mange familiemedlemmer. Jeg fikk lov å studere, hadde fullført femteklasse og gikk på en islamskole.»
«Ja, jeg så at drapene ble begått, blodet som fløt, med mine egne øyne. Det skjedde i dagslys for alle å se. Det finnes ikke rettferdighet, ingen rett, ingenting. Ingen håndhever loven. De drepte jenter, gutter, kvinner og menn. De gamle ble drept først. Noen klarte å rømme før massakren startet. De gjemte seg fordi de visste hva som skulle skje. De krysset grensene sammen med andre flyktninger.»
I flyktningeleiren har ikke lenger Jannat eget rasjoneringskort som sikrer henne mat, siden mannen gikk fra henne. Hun lever derfor på morens rasjoner.
«Så snart barnet blir registrert må jeg organisere et eget kort til oss. Det er vanskelig å oppdra et barn uten mann. Moren min jobber hardt hver dag for å støtte meg og barnet mitt. Jeg vil aldri gifte meg igjen. Å være gift kostet meg mitt liv, min skjønnhet, mine penger. Jeg har lidd.»
«Så snart barnet mitt blir eldre og kan gå selv, vil jeg finne meg en jobb. Det skjer som Gud vil. Om jeg vil dra tilbake til Myanmar? Er det noen som velger å reise fra alt de eier og flykte til et annet land for ingen grunn? Når det er fred i Myanmar vil vi reise hjem. Vi vil ikke dra tilbake med mindre det blir fred.»
REDD BARNA MED HJELP TIL HUNDRETUSENER AV MENNESKER
Rajiya ble født i Redd Barna leir nr 21, og tilbragte de første ti dagene på et sykehus, ettersom moren blødde kraftig. Redd Barna har vært tilstede i Bangladesh siden før det skiftet navn fra Øst-Pakistan i 1970, og fremmet barns helse, utdanning og generelle rettigheter.
I rohingya-leirene har vi gitt hjelp til hundretusener av mennesker i form av mat, medisiner, husly, barnevennlige steder for barn å lære og leke og helsetilbud.
I Redd Barna-leiren ble 100 barn født i en periode på ett år alene, fra juli 2018 til mai 2019. Likevel blir tre av fire rohingya-barn født hjemme i de midlertidige konstruksjonene der millioner av folk har ufrivillig samlet seg.
SITUASJONEN I VERDEN I DAG
Lille Rajiya er en av 415 millioner barn som lever i konfliktområder i dag. Antall alvorlige overgrep mot barn i krig og konflikt har aldri vært høyere siden FN begynte å dokumentere dem i 2005.
En ny Redd Barna-rapport, «Stop the War on Children - Gender matters», viser rekordhøye tilfeller av grove forbrytelser mot barn i krig og konflikt.
FN kategoriserer som seks grove forbrytelser mot barn i krig og konflikt: drap og lemlesting, rekruttering til væpnede grupper, seksuell vold, bortføring, angrep mot skoler og sykehus, og at livreddende nødhjelp hindres i å nå fram til barn som trenger hjelp.
I rapporten viser vi hva myndighetene må gjøre for å stanse grove forbrytelser mot barn. Mens vi venter på at det skal skje, jobber Redd Barnas ansatte og partnerorganisasjoner midt i kampens hete i mange konfliktområder over hele verden.
Fordi vi har vært tilstede lenge, og i samarbeid med myndighetene, kan vi gi skolegang, beskyttelse og helsetjenester når barna trenger det.
Og det har vi gjort i 100 år.
*Navnene på barna er endret for å beskytte deres identitet.