Foto: Redd Barna/Eduardo Diaz
Redd Barna er svært bekymret for akutt underernærte barn i Pakistan. Her får noen av dem behandling ved en helsestasjon som Redd Barna driver i landsbyen Khumo Khaskheli i distriktet Badin.

Redd Barna og Oxfam er blant organisasjonene som oppfordrer donorlandene til å trappe opp innsatsen før det får alvorlige konsekvenser for hjelpearbeidet. Redd Barna har så langt bare fått inn 35 prosent av pengene som må til for å hjelpe én million mennesker. Oxfam blir nødt til å trappe ned innsatsen etter desember, noe som betyr at 3,9 millioner mennesker de hadde planlagt å hjelpe må klare seg på egen hånd.

- Vi hadde håpet at situasjonen skulle stabilisere seg, men den går nå fra vondt til verre. For hver dag som går blir flere barn utsatt for sykdom. Underernæringen blant barn under fem er noe av det verste vi har sett. Barnas motstandskraft er svak, og vi frykter at vinteren vil gjøre situasjonen helt forferdelig dersom ikke hjelpen trappes opp nå, sier Redd Barnas seniorrådgiver på nødhjelp, Søren Pedersen.

Lagrene går tomme

Foto: Redd Barna/Eduardo Diaz
Folk må bruke båt eller vasse gjennom skittent flomvann når de henter forsyninger og tar dem med hjem til landsbyen. Ni millioner mennesker er rammet av flommen, og hjelpearbeidet forhindres dersom pengene ikke kommer inn, advarer hjelpeorganisasjoner.

FN-organisasjonenes programmer påvirkes også av sviktende finansiering. Appellen var på 357 millioner dollar, men bare 96,5 millioner har kommet inn så langt.

- Mangelen på finansiering er alarmerende. Vi mangler 73 prosent av midlene, og lagrene våre vil gå tomme i løpet av få uker dersom vi ikke får inn mer penger raskt. Dette hindrer oss i å tilby livreddende hjelp som rent vann, mat, husly og helsetilbud, sier FNs talsperson Stacey Winston.

Pakistanske myndigheter står overfor de samme finansielle problemene, og dette går kraftig ut over hjelpearbeidet. Dermed blir bidraget fra hjelpeorganisasjonene desto viktigere.

Vinterkulda forverrer situasjonen

Foto: Redd Barna/Eduardo Diaz
En tynn teltduk er alt som beskytter mot den kommende vinterkulda. Millioner trenger husly, mat, medisiner og rent vann i månedene som kommer.

- To måneder etter katastrofen lever fortsatt millioner av mennesker uten det mest grunnleggende de trenger for å overleve. Det er en akutt matmangel, og mange bønder får ikke sådd jorda denne sesongen fordi åkrene står under vann. Vinteren nærmer seg, og millioner må bo ute i kulda uten tak over hodet. Verden må vise den samme sjenerøsiteten som vi så under fjorårets flom, sier Oxfams landdirektør i Pakistan, Neva Kahn.

Flere enn ni millioner mennesker er berørt av flommen som rammet det sørlige Pakistan i august. De siste beregningene viser at tre millioner mennesker trenger akutt matassistanse. Stadig flere blir syke av å leve under elendige forhold; to millioner voksne og tre millioner barn står i fare for å få livstruende sykdommer. Stillestående, skittent vann og en vinter i anmarsj øker risikoen for store utbrudd av denguefeber, malaria og akutte luftveisinfeksjoner. Og mer enn 160 000 gravide trenger livreddende medisinsk hjelp det neste halvåret.