Foto: Mohammad Alissa
To gutter i Øst Ghouta

- Sikkerhetsrådets løfte om våpenhvile må bli en realitet for alle de barna som sitter fast i kalde og mørke tilfluktsrom under bakken. Det er på tide å stoppe bombingen og slippe til livsviktig nødhjelp. 400.000 uskyldige sivile er fanget uten mat, vann eller medisiner. De har krav på å bli beskyttet, sier Khush.

Om noen dager er det syv år siden Syria-krigen startet, men i «verdens verste land for barn» bare fortsetter blodbadet. Over 700 mennesker skal være drept de siste ukene som følge av eskaleringen i konflikten mellom den syriske regjeringshæren og opprørsstyrker i enklaven Øst-Ghouta.

Blant de drepte er ti skolebarn som gikk på skoler støttet av Redd Barna, i tillegg til én lærer. Luftangrepene har hovedsakelig skjedd mot boligområder, helsesentre, de lokale markedene og skoler, ifølge Redd Barnas landdirektør.

- Barna betaler den høyeste prisen

Redd Barna støtter tusenvis av familier som lever i frontlinjen og som trenger mat og hygieneartikler. Ekstra mat deles i tillegg ut til husholdninger med barn under 2 år.

Mandag delte en av partnerne våre ut tepper og varme klær til hundrevis av mennesker. Vinterutstyret kom fra lokale lagre, og ikke med FN-konvoien som slapp til samtidig. Disse vinterpakkene består av varme tepper, sokker og varmt undertøy samt ullskjerf og luer til både barn og voksne.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon ble livsviktig medisinsk utstyr fjernet fra konvoien før den fikk lov til å entre Øst-Ghouta.

- Hundrevis av mennesker trenger å bli evakuert for at de skal kunne motta livsreddende medisinsk behandling, etter at over 20 helsesentre er blitt angrepet og ødelagt i kampene. Det er barna som betaler den høyeste prisen. Når vil verden sette seg opp og ta affære, spør Khush.

Skoler under angrep

Bare siden starten av dette året har 45 skoler blitt angrepet og 11 fullstendig smadret, ifølge våre partnerorganisasjoner på bakken.

Redd Barnas partnere rapporterer om kritiske mangler på antibiotika og andre medisiner for barn. Leger sier de må gjenbruke bandasjer og sprøyter på flere pasienter fordi det rett og slett ikke er nok til alle.

Redd Barna oppfordrer FNs sikkerhetsråd om å implementere resolusjon 2401, som krever en slutt på angrepene i Syria og at det gis medisinsk hjelp og tilgang til humanitær hjelp.

Foto: Redd Barna / Syria Relief

"Helvete på jord"

Øst-Ghouta er et distrikt rett utenfor Syrias hovedstad Damaskus med flere byer og landsbyer. Før borgerkrigen hadde området rundt 2 millioner innbyggere, melder NTB. I dag er det om lag 400.000 innbyggere igjen. Nylig uttalte FNs generalsekretær Antonio Guterres at befolkningen i Ghouta lever i et «helvete på jorden». I ett av distriktene var 93% av bygningene ødelagt av bombeangrep.

Befolkningen i Øst-Ghouta er ikke lenger i stand til å få endene til å møtes. Mat er den viktigste mangelen. Redd Barna gjennomførte nylig intervjuer i bydelen Duma med lokale partnere. Husholdningene gjør hva de kan for å overleve, inkludert å kutte ned på måltider, spise urtevekster og avfall. Barn tigger eller stjeler i desparasjon.

De fleste familiene er nødt til å klare seg på ett måltid av gangen. Det er vinter og lite grønnsaker i bedene, samtidig som prisene er drevet opp, også på brensel. Mange familier tvinges å selge møbler slik at de kan ha råd til å spise.

 Dårlig helse blant barn

Skoler har helt siden november vært bare delvis åpne. I januar ble alle eksamener avlyst. Skoler ble holdt stengt i vinterferien til 6. februar, men åpnet heller ikke etterpå på grunn av den farlige situasjonen.

Dette betyr også at helse og riktig ernæring til barna er store utfordringer. En måling utført i november i fjor viste at andel barn som var alvorlig underernært var 11,9%, det høyeste tallet målt i Syria siden begynnelsen av krigen. I januar samme året var tallet 2,1%. Flere enn 1/3 av barna som ble målt i undersøkelsen er allerede skadet som følge av underernæring, og risikerer skader i fysisk og mental utvikling, med større fare for sykdom og død.

Krig mot barn

Situasjonen er en tragisk bekreftelse på rapporten som Redd Barna nylig ga ut om krig mot barn. Rapporten viser at bare siden 2010 har tilfeller hvor mennesker blir nektet livsviktig humanitær hjelp, som mat, vann og medisiner, steget med mer enn 1500 prosent.

Angrep på skoler og sykehus er i ferd med å bli vanlig i dagens krigføring. Barn som går på skolen eller trenger medisinsk hjelp er sårbare ofre for bomber og angrep. Tallene viser en dobling på ti år, likevel frykter man at tallene i realiteten er langt høyere i dag.

Neste uke er det syv år siden krigen i Syria startet.