Ei ung jente i en vestlig storby får livet sitt snudd opp ned i Redd Barnas video «Most Shocking Second a Day». 

Onsdag fikk videoen, som handler om hvordan krigen i Syria rammer barn, prisen «Golden Radiator Award» av SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond). Hvert sekund tilsvarer én dag i jentas liv, som går fra å være en harmonisk barndom til et liv i krigsherjede omgivelser.

- Videoen er dessverre fortsatt minst like aktuell, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang.

– 1,7 millioner syriske barn har måttet flykte fra hjemmene sine, og fått livene sine ødelagte som følge av krigen i Syria. Vi ville vise hvordan syriske barns hverdag preges av krigen, på samme måte som det ville gjort med våre barn. Mange av dem lever i frykt, slik jenta i denne filmen gjør, sier Wang.

Se videoen her:

– Gjør krigen forståelig

Over 42 millioner mennesker har så langt sett innsamlingsvideoen, siden den ble publisert av Redd Barna i Storbritannia i mars i år. Krigen i Syria var da inne i sitt fjerde år.

Videoen ble først nominert av en fagjury, sammen med blant annet videoen fra SOS-barnebyer – «Ville du gitt jakka til Johannes», og vant etter en åpen internettavstemming.

Juryen mener Redd Barnas video er god blant annet fordi den unngår bruk av stereotypier:

– Årets vinner tar en pågående konflikt hjem til oss, og gjør den forståelig. Den utfordrer tankegangen om at det er «de andre» som lider, og fokuserer heller på det universelle i lidelse og medfølelse. Denne videoen har vært min klare favoritt, sier Kristoffer Kinge, SAIHs nestleder og prosjektleder for årets prisutdeling.

Etter at det ble klart at Redd Barnas video hadde vunnet ble den også vist til en gruppe syriske flyktninger i flyktningleiren Za'atari i Jordan. 

- De synes det var en sterk film, men likte den også godt, fordi den menneskeliggjorde deres situasjon. Som de sa: Vi er alle berørte av dette. Det er budskapet vi alle bør ha tydelig når vi lager videoer som dette, sier Jess Crombie, som leder avdelingen for visuell kommunikasjon i Redd Barna Storbritannia.

Rasistisk og misvisende

Samtidig som Redd Barnas video fikk sin pris, fikk den sør-afrikanske Feed A Child den lite ærefulle prisen «Rusty Radiator Award 2014». Denne prisen, for verste innsamlingsvideo, går til innsamlingsvideoen med mest bruk av stereotypier i sin fremstilling. Denne type kommunikasjon er både urettferdig overfor menneskene som portretteres i kampanjen, og hindrer også langsiktig utvikling og kampen mot fattigdom. 

Videoen «Feed a Child», som etter kort tid ble tatt av tv-skjermene, sammenlignet fattige barn med hunder og ble stemplet som svært rasistisk og misvisende.

- Denne videoen er et eksempel på at en god sak og en stor innsamlingskampanje kan tas i fullstendig gal retning. Rasisme er ikke bare noe som fantes for 200 år siden, det er høyst til stede både i Sør-Afrika og vestlige land den dag i dag, sier Kinge.

Se videoen "Feed a Child" her:

Det er andre gang SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) arrangerer prisutdelingen.