Screenshot fra ulike aviser med nyheter om fritidsklubber som legges ned eller står i fare for å legges ned.

Krev fritidsklubb
I ALLE KOMMUNER!


Fritidsklubber trues av nedleggelse eller budsjettkutt igjen og igjen. Nesten 70 kommuner mangler en fritidsklubb. Fritidsklubber forebygger utenforskap og er viktige sikkerhetsnett i barn og ungdommers liv.

Bli med og krev lovfestet rett til fritidsklubb for alle barn og unge!

4 302

4 302 krever at alle barn og ungdom skal ha en fritidsklubb

La oss vise at det er minst 5000 som står opp for barnas fritid!

Fritidsklubber må prioriteres!

Alle barn og ungdom burde ha et trygt sted i sitt nærmiljø der de kan være sammen med jevnaldrende. Både barnekonvensjonens artikkel 31, og norsk lov sier at barn og unge har rett til lek og fritid, men ofte blir fritidsklubbene glemt.

Én av fem kommuner i Norge mangler en fritidsklubb, og hvert år trues mange klubber med nedleggelse fordi de ikke prioriteres av lokalpolitikere. Det blir tilfeldig om barn og ungdom har et sted å være.

Ved en lovfesting kan ikke fritidsklubben prioriteres bort.

Fritidsklubber må lovfestes

I dag er det opp til hver enkelt kommune å avgjøre om de vil prioritere fritidsklubber. Når kommunene har stramme budsjetter, er det ofte fritidsklubbene som ikke blir prioritert og står i fare for å bli lagt ned.

Det må lovfestes at alle kommuner må sørge for at barn og unge har tilgang til en fritidsklubb i sitt nærmiljø.

I dag eksisterer det ikke noe offentlig lovverk som regulerer tilbudet eller driften av klubber, og derfor avhenger kvaliteten av kommunens økonomi og prioriteringer. Barn og unges rett til en fritidsklubb må derfor innarbeides i kulturloven. Det er Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery som har ansvaret for kulturpolitikken og kulturloven.

En slik lovfesting må definere retten til et fritidstilbud, si noe om kvalitet-, kompetanse- og ressursbehovet. I tillegg bør den fastslå barn og ungdoms rett til deltakelse og medvirkning. Møteplassene må være tilpasset alle barns funksjonsevne.

De siste 25 årene har det vært en nedgang i antall klubber i Norge, men ved en lovfesting kan ikke fritidsklubben prioriteres bort.

Nedgang i antall fritidsklubber

De siste 25 årene har det vært en nedgang i antall klubber i Norge og i underkant av halvparten av landets ungdommer er fornøyd med tilgangen til fritidsklubber. I nesten 70 kommuner finnes det ingen fritidsklubb i det hele tatt!

Fritidsklubber er viktig for barn og ungdom

På fritidsklubben er barn og unge sammen med venner, har det gøy, gjør lekser, spiller eller henger. Klubben er et sted hvor de kan prøve ut nye aktiviteter, utvikle ferdigheter og bli gode på noe. Mange barn og ungdommer forteller om at det er et sted der de møter trygge voksne. Fritidsklubben har også stor betydning for dem som ikke har råd til å delta på fritidsaktiviteter.

Barn og ungdom sier at fritidsklubben er viktig.

Når vi er på klubben, er det som å ha friminutt hele dagen.

At det er et sted å kunne være uten å måtte prestere. Bare å få være seg selv.

Dette skjer med underskriften din

Underskriftene overleveres til Kultur- og likestillingsministeren. Forslaget krever en lovendring i kulturloven, og det er Kultur- og likestillingsdepartementet som har ansvaret for barne- og ungdomskulturen, og Kulturloven.

Alle barn i Norge skal ha tilgang på en fritidsklubb!

Få med flere på oppropet. Del det videre!

👉 Del oppropet på Facebook

Underskriftskampanjen er startet av Redd Barna og Ungdom og Fritid – Landsforeningen for fritidsklubber og ungdomshus.

kampanjesiden kan du lese Redd Barna rapporten «Et bra sted å være – slik barn og unge ser det» om betydningen av fritidsklubb, se film, og du finner også ressurser for å engasjere deg.

«Jeg forstod ikke før jeg ble voksen, hva fritidsklubben har betydd for meg.»

Emilie Christensen fra bandet No.4 forteller om hva klubben var for henne, og om hvordan fritidsklubben har inspirert yrkesvei og valg i livet. I filmen møter du Emilie og to andre personer på tre ulike steder i Norge som forteller om sin fritidsklubb – hva slags sted den var da de vokste opp, og hvordan den har påvirket hvem de er i dag.

Dette har skjedd:

Ny utredning om fritidsklubb

November 2022

Ny utredning om fritidsklubb

Barne- og familiedepartementet har satt i gang en utredning om fritidsklubbenes rolle og funksjon. Man skal finne ut mer om klubbens formål, samfunns-nytte, kompetanse, kvalitet, utbredelse og finansieringsmodell. Dette vil samles i en rapport med konkrete anbefalinger om hvordan man skal sikre at alle barn får et bra sted å være. Rapporten skal være klar i juni 2023. Vi er spent på hvilke anbefalinger som kommer, og hvordan myndighetene tar disse inn i sitt arbeid med fritidsklubbfeltet.

Vis mer
Lukk
«Klubb er like viktig som skole for mange barn som meg. Alle politikere i Norge trenger å forstå hvorfor.»

Juni 2022

«Klubb er like viktig som skole for mange barn som meg. Alle politikere i Norge trenger å forstå hvorfor.»

Lamija (10 år) fra Trosterudklubben kulturhus for ungdom har skrevet innlegg i Aftenposten Junior om hvorfor hun synes alle barn og unge bør ha en fritidsklubb. Les det her. Lamija fremførte innlegget på Redd Barnas rapportlansering og har gitt innspill til rapporten.

Vis mer
Lukk
Statssekretæren fikk overlevert krav og rapport

Juni 2022

Statssekretæren fikk overlevert krav og rapport

Statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet, Odin Adelsten Aunan Bohmann, fikk overlevert kravet om lovfesting av fritidsklubb fra Redd Barna og Ungdom og Fritid. Dette var under lanseringen av den nye Redd Barna rapporten «Et bra sted å være» der barn og unge forteller om betydningen av klubben, og hva som trengs av økonomiske rammer, ressurser og ansatte for å sikre en god fritidsklubb. Redd Barna vil følge opp dialogen med regjeringen om kravet. 

Vis mer
Lukk

2022

Banner – faksimiler:

Nrk.no – Fritidsklubben på Lambertseter reddet, Nettavisen – Flammende engasjement, Fredrikstad Blad – Klubber legges ned, Nettavisen – Ungdom, kultur og eldre i faresonen, Nettavisen – Mister vårt fristed