Lærerside | Det magiske klasserommet

Lærerside | Det magiske klasserommet

Illustrasjon av jordklode med trær som stikker opp. To hender holder i hverandre foran jordkloden.

Lærerside | Det magiske klasserommet

Her finner du informasjon om og lærerveiledning til Det magiske klasserommet, en interaktiv undervisningsressurs for 5.-10. trinn.

Her får elevene møte barn og unge fra hele verden og lære hvordan de rammes av og kjemper mot krig, klimaendringer, diskriminering og fattigdom. Gjennom dette utforsker de fred, solidaritet og håp, og hvordan de selv kan gjøre en forskjell. Ressursen er også en introduksjon til barns rettigheter og FNs bærekraftsmål, med spennende temaer som:

Du finner mer om innholdet i de ulike temaene lenger ned på denne siden. Det magiske klasserommet skal vekke nysgjerrighet, bygge engasjement og inspirere til håp og handling.

Om Det magiske klasserommet:

Tema: Lær om barns rettigheter og FNs bærekraftsmål gjennom temaene fred og krig, klima og miljø, flukt og ikke-diskriminering.

For: 5.-10. trinn

Hva: Digital undervisningsressurs med filmer, spill, quiz og bildeserier. Tilhørende lærerveiledninger og plakater.

Barn og unges medvirkning: Ressursene er utviklet basert på innspill og laget med, av og for barn og unge, som også medvirker i filmene.

Fag: KRLE, samfunnsfag, KRLE, naturfag og samfunnsfag

Tverrfaglig tema: Bærekraftig utvikling, demokrati og medborgerskap, og folkehelse og livsmestring

Språk: Bokmål. Noen av temaene er tilgjengelig på nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk og engelsk.

Tilgjengelighet: Det magiske klasserommet skal være universelt utformet. Alle filmene er synstolket, og en del er tegnspråktolket.

Redd Barna jobber med å gjøre nettsidene tilgjengelig for alle, inkludert samiske språk, tegnspråk og universell utforming.

Laget med støtte av Norad.

Vis mer
Lukk

Fred og krig

I Det magiske klasserommet – fred og krig lærer elevene om hvordan krig bryter barns rettigheter og hvordan de selv kan bidra til fred.

I det digitale læremiddelet kan elevene jobbe seg gjennom filmer, bildeserier og quizer. Innholdet er delt opp i fem undertema:

Hva er fred? Hvordan blir det fred?  Verden har en felles plan for fred. Aller flest barn i verden bor i fred, og hver eneste dag jobber voksne, barn og unge for fred på ulike måter.

Hvorfor blir det krig? Finnes det regler i krig? Aldri før har så mange barn levd i konflikt og krig. Mange av barns rettigheter brytes i krig. Det finnes kriger i alle verdensdeler.

Hvordan kan noen bombe og angripe skoler? Krig ødelegger skolebygg og barn kan bli skadet og drept. Elever kan bli utrygge, redde, og mister skolegang. Elevene reflekterer også om hvordan hatprat foregår i norske klasserom i kjølvannet av internasjonale konflikter.

Hvorfor er fritidsaktiviteter så viktig? Hva betyr det å ikke få delta på grunn av krig? Krig fører til at barn og unge ikke får delta på fritidsaktiviteter, og kan få dårligere psykisk og fysisk helse.  

Hva er egentlig solidaritet, og hva gir håp? Hvordan kan barn og unge være med å skape fred? Overalt i verden er det mange som støtter og hjelper mennesker som lever i eller har opplevd krig.

I lærerveiledningen får du tips og forslag til konkrete klasseromsaktiviteter, hvordan du kan dele opp undervisningen, begrepsliste og tips til videre arbeid.

Tilhørende plakater til undervisningen om fred og krig kan bestilles fysisk eller til nedlasting.

I tillegg utvikles det en rapport om hvordan elever opplever undervisning om fred og krig, som gir mange gode tips til hvordan gjennomføre undervisning om fred og krig etter barn og unges ønsker. Rapporten kommer vinteren 2024/2025.

Om Det magiske klasserommet – fred og krig

For: 5.-10. trinn

Tidsbruk: fra 2-20 avhengig av hvor mange av klasseromsaktivitetene dere gjennomfører. Elevene kan gjennomføre det interaktive undervisningsressursen på 60-80 minutter, mens læreren kan legge opp til fordypningsperiode.

Aktuelle fag: KRLE, samfunnsfag, norsk, musikk og kunst og håndverk

Tverrfaglige temaer: Bærekraftig utvikling, demokrati og medborgerskap, og folkehelse og livsmestring

Språk: Bokmål. Ressursene blir tilgjengelig på nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk vinteren 2024/2025.

Tilgjengelighet: Det magiske klasserommet er universelt utformet og samtlige filmer er synstolket. Alle filmer blir tilgjengelig med tegnspråktolk i løpet av høsten 2024.

Vis mer
Lukk

Klima og miljø

Illustrasjon av gutt som sitter på en stein ved siden av en hund. Gutten har på seg en samisk drakt
Illustrasjon: Ingeborg Wiulsrød, Sopra Steria

I Det magiske klasserommet – klima og miljø lærer elevene om hvordan klima- og miljøendringer er brudd på barns rettigheter og hvilke handlingsalternativer barn og unge har i klima- og miljøspørsmål.

I dette digitale læremiddelet kan elevene jobbe seg gjennom filmer, bildeserier, spill og quizer. Innholdet er delt opp i fem undertema:

Hva er klima- og miljøendringer? Hvordan påvirker klima- og miljøendringer barn? Hva er årsakene
til klima- og miljøendringer? Hvordan håndterer verden klima- og miljøendringer?

Elevene utforsker: Hvilke rettigheter har barn? Hvilke av barns rettigheter blir brutt eller truet av klima- og miljøendringer? Hvilke handlingsalternativer har barn og unge i arbeidet med klima- og miljøendringer? Hvilken innflytelse
har barn hatt og har i klima- og miljøspørsmål?

Hvordan påvirker forbruket vårt klima og miljø? Hvordan påvirkes levemåten i Somalia? Hvordan
påvirkes levemåten til urfolk i Norge? Hvordan kan vi tilpasse oss klima- og miljøendringene? Hvordan kjemper barn
mot klima- og miljøendringene i sitt nærmiljø?

Hvordan blir barn påvirket av ekstremvær? Hvordan blir barn i Guatemala påvirket av ekstremvær? Hvordan blir barn i Nepal påvirket av ekstremvær? Hvordan rammer klima- og miljøendringene ulikt? Hvordan
kjemper barn mot ekstremvær i sitt nærmiljø?

Bli kjent med Miljøagentene og Barnas Klimapanel. Hva kan barn gjøre for å påvirke klima- og
miljøforandringer? På hvilken måte blir barn og unge hørt i klima- og miljøspørsmål i Norge og internasjonalt? Hvilke
avtaler har verdens land som sier noe om hvordan verdens land skal jobbe med klima og miljø? Hva vil du si til politikere som jobber med klima og miljø?

I lærerveiledningen får du tips og forslag til konkrete klasseromsaktiviteter, hvordan du kan dele opp undervisningen og tips til videre arbeid.

Tilhørende plakater til om FNs bærekraftsmål og barnekonvensjonen kan bestilles fysisk eller til nedlasting.

Om Det magiske klasserommet – klima og miljø

Lær om: Hvordan klima- og miljøendringer er brudd på barns rettigheter og hvilke handlingsalternativer barn og unge har i klima- og miljøspørsmål.

For: 5.-10. trinn

Tidsbruk: fra 6-20 klokketimer avhengig av hvor mange av klasseromsaktivitetene dere gjennomfører

Aktuelle fag: samfunnsfag, KRLE, norsk/samisk, naturfag og kroppsøving

Tverrfaglige temaer: Bærekraftig utvikling og demokrati og medborgerskap

Språk: Bokmål og engelsk. Ressursene blir tilgjengelig på nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk igjen i løpet av oktober/november.

Tilgjengelighet: Det magiske klasserommet er universelt utformet og samtlige filmer er synstolket. Alle filmer blir tilgjengelig med tegnspråktolk i løpet av høsten 2024.

Vis mer
Lukk

På flukt

Illustrasjon av syv ungdommer med ulik bekledning, opphav og funksjonsvariasjoner
Illustrasjon: Jette Svane, Kvorning Design

Det magiske klasserommet – På flukt lærer elevene om ulike årsaker til flukt, hvilke rettigheter barn på flukt har og hvordan vi kan ta imot barn og unge som har flyktet til Norge.

I det digitale læremiddelet kan elevene jobbe seg gjennom filmer, bildeserier og quizer. Innholdet er delt opp i fem undertema:

Hva er årsakene til at noen mennesker må flykte? 

Hva vil det si å være på flukt? 

Hvilke rettigheter har barn på flukt? Hvem passer på at rettighetene ivaretas? 

Hvordan var det da nordmenn var flyktninger? Hvordan er det å være ny i Norge? 

Hva er kultur? Hvordan er det å møte en ny kultur? Hvordan ønske noen fra et annet land velkommen? 

I lærerveiledningen får du tips og forslag til konkrete klasseromsaktiviteter og hvordan du kan legge opp undervisningen.

Om Det magiske klasserommet – på flukt

Lær om: Ulike årsaker til flukt, hvilke rettigheter barn på flukt har og hvordan vi kan ta imot barn og unge som har flyktet til Norge.

For: 5.-10. trinn

Tidsbruk: fra 8.11 klokketimer avhengig av hvor mange av klasseromsaktivitetene dere gjennomfører

Aktuelle fag: KRLE, samfunnsfag og norsk

Tverrfaglige temaer: Bærekraftig utvikling, demokrati og medborgerskap, og folkehelse og livsmestring

Språk: Bokmål

Tilgjengelighet: Det magiske klasserommet er universelt utformet og samtlige filmer er synstolket.

Vis mer
Lukk

Ikke-diskriminering

Illustrasjon av fire ungdommer med samiske klær ser inn i et kamera.
Illustrasjon: Tomas Drefvelin

Det magiske klasserommet – Ikke-diskriminering lærer elevene hva ikke-diskriminering er, og de får innblikk i hvordan diskriminering kan oppleves for barn og ungdom i Norge og ulike land i verden. Elevene lærer om hvordan de selv kan engasjere seg for en mer likeverdig og inkluderende verden.

I det digitale læremiddelet kan elevene jobbe seg gjennom filmer, bildeserier og quizer. Innholdet er delt opp i fem undertema:

Hvilke internasjonale avtaler, lover og planer finnes det mot diskriminering? Elene lærer om FNs barnekonvensjon og FNs bærekraftsmål.

Hvordan er det å gå på skole rundt omkring i verden, og hva er grunnene til at mange ikke får gå på skole og oppfylt rettighetene sine? Elevene lærer om urfolk og språk og forskjellsbehandling på grunn av kjønn!

Hvilke barrierer møter barn og unge på fritidsarenaen? Elevene lærer om barnearbeid, poesi, og om hvordan det føles å bli holdt utenfor.

Når er det positivt og negativt å være på nett? Temaer som kroppspress, hatprat og rasisme blir satt på agendaen.

Hva kan barn og unge gjøre for å bekjempe diskriminering? I hjernen får du møte barn og ungdom som forteller sine historier, og det er flere tips til hva du kan gjøre!

I lærerveiledningen får du tips og forslag til konkrete klasseromsaktiviteter og hvordan du kan legge opp undervisningen.

Det magiske klasserommet – ikke-diskriminering

Lær om: Hva ikke-diskriminering er, få innblikk i hvordan diskriminering kan oppleves for barn og ungdom i Norge og i verden og lær hvordan du selv kan engasjere deg for en mer likeverdig og inkluderende verden.

For: 5.-10. trinn

Tidsbruk: 2-6 timer

Hva: Interaktivt undervisningsmateriell med filmer, spill, quiz og bildeserier. Tilhørende lærerveiledninger og plakater.

Aktuelle fag: KRLE, samfunnsfag, naturfag, engelsk og norsk

Tverrfaglige temaer: Bærekraftig utvikling, demokrati og medborgerskap, og folkehelse og livsmestring

Språk: Bokmål, nynorsk, nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk. Nettsidene videreutvikles og nettsiden er igjen tilgjengelig på ulike samiske språk.

Tilgjengelighet: Det magiske klasserommet er universelt utformet og de fleste filmene er synstolket og tegnspråktolket.

Vis mer
Lukk
Redd Barnas skoleteam - fem smilende damer med hjerte, bok, nettbrett og jordklode

Spørsmål?

Vi vil gjerne høre fra deg om du har tilbakemeldinger eller spørsmål til vårt skolemateriell.

Kontakt oss på e-post: [email protected]o eller [email protected]

Tre måter du kan bidra på

Skoleinnsamling

Skoleinnsamling

Bidra til å hjelpe barn i andre land med å få en trygg oppvekst og mulighet til å forandre og utvikle samfunnet de lever i.

Bli lærerambassadør

Bli lærerambassadør

Bidra til at barn på din skole får kunnskap om barns rettigheter.

Del informasjon med en kollega

Del informasjon med en kollega

Del linken til Redd Barnas skolesider med en kollega, og bidra til at flere barn kan få kunnskap om barns rettigheter.