klimakrisen truer barns rettigheter
Ekstremvær, naturkatastrofer, vannmangel, matmangel, luftforurensning, hetebølger og sykdommer er bare noen konsekvenser av klimaendringene som rammer barn over hele verden. De har arvet en krise de ikke har vært med på å skape selv. Å bekjempe klimakrisen er også en kamp for barns rettigheter.
Klimaendringene er den største trusselen mot barns rettigheter og framtid, og det haster å få på plass løsninger som fungerer. Redd Barna er barns allierte i klimakampen!
Trapper opp klimasatsningen
Å hjelpe barn og unge som rammes hardt av klimaendringene, blir en av de aller viktigste oppgavene for Redd Barna i årene framover. Les hvordan vi jobber målrettet med ulike klimaprosjekter.
Uten drastiske tiltak for å stoppe dagens klimautslipp vil ikke verden klare å oppnå FNs bærekraftsmål.
Klimakrisen påvirker alle verdens barn, men går hardest utover de mest marginaliserte og sårbare barna og deres familier. Deres rett til overlevelse, helse, beskyttelse og tilgang på utdanning er spesielt sterkt truet.
Når det blir vanskeligere å få tak i mat og rent vann, vil det gjøre millioner av barn ekstremt sårbare for dødelige sykdommer og underernæring, i en periode i livet hvor kroppen og hjernen er i utvikling.
Ekstremvær kan også føre til store ødeleggelser som gjør at flere barn kan havne i langvarig fattigdom, og dermed får de ikke gått på skolen eller tilgang på helsehjelp.
Klimakrisen rammer barn
Redd Barnas tall fra forskningsrapporten «Born into climate crisis» viser at barn barn født i 2020 i gjennomsnitt vil oppleve hetebølger 7 ganger oftere enn deres besteforeldre, og nyfødte over hele verden vil oppleve tørke 2,6 ganger oftere.
Din bedrift kan støtte vårt klimaarbeid
Ta kontakt med oss for å finne ut hvordan din bedrift kan bidra til vårt arbeid for å beskytte barn mot klimaendringene.
Slik vil verden se ut for dagens barn
Redd Barnas klimarapport viser hva slags verden barn som vokser opp i dag vil arve om vi ikke endrer kurs. Sammenlignet med de som ble født i 1960, vil barn som ble født i 2020 oppleve:
2x
så mange skogbranner
2,6x
så mye alvorlig tørke
2,8x
så mange elveflommer
6,8x
så mange hetebølger
Redd Barnas klimarapport «Born into the Climate Crisis»
Barns tanker om klima
Redd Barna har spurt mer enn 54 000 barn fra totalt 41 land om deres erfaringer og tanker om klimaendringer og økonomisk urettferdighet. Barnas innspill er samlet i rapporten Generation Hope som løfter frem viktige løsninger for å bygge en grønnere og mer rettferdig verden.
Våre klimapolitiske krav
Norge må ikke åpne for nye olje- og gassfelt
Norge må gi mer penger til klimafinansiering
Norge må støtte fattige land som rammes av klimaødeleggelser
Barns rettigheter må være et grunnleggende hensyn i all klima-, miljø-, og oljepolitikk
Barn må bli hørt i klimapolitiske prosesser
Politiske gjennomslag innenfor klima
November 2024
COP29: Barn må inkluderes i klimafinansiering
På COP29 i Baku oppnådde Redd Barna og UNICEF en viktig seier ved å sikre omtale av barn i teksten for det nye klimafinansieringsmålet. Omtalen oppfordrer til å inkludere barn i klimafinansieringsprosesser, noe som er avgjørende for å møte barns unike behov og sikre deres deltakelse i klimarelaterte beslutningsprosesser. Til tross for denne viktige inkluderingen, er det nye klimafinansieringsmålet på 300 milliarder dollar per år langt fra tilstrekkelig for utviklingsland frem til 2035. Summen tar ikke høyde for de økte kostnadene for klimahandling siden det forrige målet ble satt i 2009 (100 mrd dollar). Beløpet er derfor utilstrekkelig for å dekke behovene til de barna som er mest berørt av klimakrisen. Dette understreker behovet for å fortsette å arbeide for en mer ambisiøs og barneresponsiv klimafinansiering som virkelig kan møte utfordringene barna står overfor i møte med klimaendringene.
Desember 2023
Generell kommentar 26 ble lansert av FNs Barnekomité
FNs barnekomité publiserte generell kommentar nr. 26 om barns rettigheter og miljø med et spesielt fokus på klimaendringer. Redd Barna har jobbet i samarbeid med Barnekomitéen for å få dette på plass, sendt en rekke innspill i utviklingen av kommentaren og organisert barnekonsultasjoner for at barn kan bli hørt og engasjere seg i saken. Den nye veiledningen er et stort fremskritt i å forklare hvilke forpliktelser stater har i forhold til klimaendringer og barns rettigheter, og det er et viktig verktøy for å stimulere handling på alle nivåer og sikre bedre forståelse blant stater om problematikken.
Desember 2023
COP28: Klimakrisen som barnerettighetsbrudd for første gang på agendaen
Redd Barna og UNICEF jobbet for å få på plass en ekspertdialog om barn og klimaendringer med FNs medlemsland for å diskutere de uforholdsmessige virkningene av klimaendringer på barn og relevante politiske løsninger. Dette ble vedtatt av medlemslandene på COP28 i Dubai, og dialogen fant sted i Tyskland året etter på klimaforhandlingene i juni. 62 land diskuterte og ble enige om tiltak for å sikre tilstrekkelig fokus på barns rettigheter og konsekvenser av klimaendringene på barn i internasjonale klimaforhandlinger. Dialogen var et avgjørende fremskritt for å sikre at konsekvensene av klimaendringene for barn står på dagsordenen i internasjonale klimaforhandlinge
November 2022
COP27: Barn skal bli hørt i klimapolitikken
På klimaforhandlingene i Egypt i november 2022 ble alle medlemslandene enige om at barn har viktige bidrag å komme med for å få til endring i klimakampen, og oppfordret alle regjeringer til å inkludere barn i utformingen og implementeringen av klimapolitikk. Dette jobbet Redd Barna aktivt for, i forkant av, og under klimaforhandlingene, og det er en viktig seier for barns rett til å bli hørt i spørsmål som angår dem.
Juli 2022
FNs generalforsamling vedtar at tilgang på et bærekraftig miljø er en menneskerett
I juli 2022 bestemte FNs generalforsamling at tilgang til et sunt og bærekraftig miljø er en menneskerettighet. De fastslo også at barns rettigheter er spesielt utsatt ved miljøødeleggelser. Redd Barna har jobbet aktivt med andre sivilsamfunnsorganisasjoner, og blant annet opp mot norske myndigheter, for å få dette på plass.
November 2021
COP26: Norge signerte «Erklæringen for barn, unge og klimahandling»
På klimaforhandlingene i Glasgow i 2021 signerte Norge «Erklæringen for barn, unge og klimahandling». Redd Barna har jobbet for at Norge skulle signere erklæringen sammen med UNICEF og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Ved å signere ga Norge et viktig signal om at de står i solidaritet med barn og unge i klimasaken og ønsker å akselerere klimahandling på̊ en inkluderende måte. Nå jobber vi for å få Norge til å følge opp erklæringen med økte forpliktelser.
Verdens minste kakestykke!
Redd Barna foreslår at politikerne bruker en kvart prosent av Oljefondet til å håndtere klimakrisa. Det er verdens minste kakestykke av den enorme kaka som Oljefondet er.
Gjennom året skal Redd Barna feire lederne som kjempet frem en helt ny retning for bistand og klima i 2024.
Slik kan du støtte barna i deres klimakamp
Mange barn opplever klimakrisen som skremmende og vanskelig. Her får du noen råd om hvordan du kan legge til rette for en god samtale om dette.
Det magiske klasserommets klimainnhold er et samarbeid mellom Miljøagentene og Redd Barna, og handler om hvordan klimaendringene rammer barn i forskjellige land, og hva barn gjør for å stoppe og tilpasse seg de negative konsekvensene.
Les flere saker om klima:
Tre måter du kan bidra på
Gi et bidrag
Gi det beløpet du selv ønsker. Hver krone teller for de barna som trenger det mest.
Gi månedlig
Gjør som 95.000 andre og støtt vårt arbeid fast. Sammen redder og endrer vi barnas liv – hver dag.
Bli frivillig
Bli med og bidra til at barn får positive opplevelser i form av trygg lek, læring og aktivitet.